Astarastoae: Daca Guvernul nu discuta cresterea veniturilor medicilor ar putea urma demisii in bloc
Presedintele Colegiului Medicilor din Romania, Vasile Astarastoae, sustine ca organizatia solicita cresterea veniturilor medicilor, iar daca Guvernul nu ia in discutie subiectul pana in septembrie s-ar putea afla in fata unei demisii in bloc a acestora.
"Intre noi si Guvern deja trebuie sa inceapa o discutie, solicitarea noastra, de la Adunarea Generala, ca venitul minim al unui medic din Romania - minim este la rezidenti - sa fie de trei ori venitul mediu pe economie, a ramas valabila. Daca Guvernul actual nu ia in discutie acest lucru, atunci s-ar putea ca actiunile noastre sa continue si sa va aflati in fata unei demisii in bloc a medicilor din Romania. Pentru prima etapa noi solicitam cresterea veniturilor medicilor rezidenti si este foarte bine ca ministrul de Finante sa inteleaga acest lucru. Nu negam ca este un moment propice, fiind un an electoral - suntem pragmatici si nu suntem ipocriti - pentru ca daca o lasam pe mai tarziu s-ar putea sa avem probleme. Fiind pragmatici, vom utiliza toate parghiile", a declarat, vineri, intr-o conferinta de presa, la Targu Mures, Vasile Astarastoae.
Presedintele Colegiului Medicilor din Romania, Vasile Astarastoae, a adaugat ca aceasta solicitare a fost preluata si de Asociatia Europeana a Medicilor din Spitale (AEMS), care ar dori sa o promoveze astfel incat sa devina si directiva europeana.
El a precizat ca termenul pentru satisfacerea acestei solicitari de catre Guvern ar fi luna septembrie, aratand ca vor exista discutii si eventual se vor putea incheia protocoale si cu partidele de opozitie, "cu recomandarea ca nu e bine sa isi incalce un cuvant pe care si-l dau".
"Speram ca pana in septembrie, nu o sa lasam dupa luna octombrie. Experienta mea a fost ca Colegiul Medicilor este foarte iubit de partidele de opozitie si mai putin de cele de la guvernare, indiferent de coloratura. si atunci discutiile si protocoalele, daca se vor incheia, vor fi inainte de alegerile generale", a spus el.
Astarastoae a precizat ca actiunile preconizate de Colegiul Medicilor beneficiaza de sustinere din partea AEMS si a Federatiei Sindicatelor Medicilor din Spitale de la nivel european.
"Nu e o activitate sindicala, Colegiul Medicilor este obligat sa apere demnitatea corpului medical si demisia in bloc nu este activitate sindicala - nu este nici greva, nu este nici miscare in strada, este pur si simplu o demisie sau concediu fara salariu. Unii sunt foarte sceptici, spun ca cei 43.000 de medici nu-si vor da demisia. Vreau sa le comunic ca nu e nevoie ca 43.000 de medici sa-si dea demisia din sistem, e suficient sa-si dea demisia din sistem 6.000 din zonele sensibile", a spus Astarastoae.
El a precizat ca daca doar 300 dintre medicii anestezisti isi dau demisia "sistemul a clacat" si ca s-au facut astfel de studii pe toate specializarile medicale.
Astarastoae a aratat ca venitul mediu al unui medic rezident la nivelul UE este de 1.200 de euro, in timp ce in Romania este undeva la 200 de euro, afirmand ca in Marea Britanie cel mai mic salariu pentru un medic rezident este de 1.700 de lire sterline.
Astarastoae a precizat ca isi propune ca "intr-un an, un an si jumatate" sa creasca absolut toate veniturile medicilor.
Potrivit sursei citate, daca pentru medicii rezidenti se cere de trei ori salariul mediu pe economie - net sau brut, in functie de negocieri - veniturile celorlalti medici ar urma sa se orienteze dupa noile venituri ale medicilor rezidenti, astfel incat sa se pastreze raportul actual.
Astarastoae a spus ca, in prezent, Colegiul Medicilor are o relatie excelenta cu Ministerul Sanatatii, "fata de atitudinea trufasa a celorlalte Guverne, care au dispretuit medicii" si ca MS a acceptat deja toate solicitarile Colegiului Medicilor care nu presupuneau bani, ci vizau statutul medicului.
Astarastoae a spus ca pe el, personal, il "intereseaza mai putin ce gandeste politicul", pentru ca rectorii universitatilor de medicina si farmacie din tara sunt cei puternici, spunand ca ii recomanda si ministrului interimar al Educatiei sa mai mediteze.
"Suntem suficienti de puternici ca sa ne impunem punctul de vedere. Personal, ma intereseaza mai putin ce gandeste politicul, ma intereseaza ce gandesc rectorii UMF - si am reusit deja sa ne impunem punctul de vedere. in momentul in care Universitatile de Medicina s-ar ridica impotriva unor oameni politici care incearca sa ne blocheze, pierderile pentru ei, mai ales in centrele universitare, vor fi foarte mari. Regret ca ministrul interimar al Educatiei nu a participat la intalnire, e o mare greseala, care s-ar putea sa aiba anumite costuri. Trebuie sa inteleaga ca elita unei societati e mediul universitar, iar UMF-urile constituie varful de lance si ca un ministru e trecator, universitatile sunt perene si puternice. Altadata sa mediteze cand e invitat si sa se prezinte, pentru ca e interesul lui, nu e interesul nostru, noi ne descurcam foarte bine si fara el", a spus Astarastoae, precizand ca fostul ministrul al Educatiei Daniel Funeriu n-a refuzat niciodata astfel de invitatii.
Ministrul Sanatatii, Vasile Cepoi, presedintele Colegiului Medicilor din Romania, Vasile Astarastoae, si seful Clinicii de Urologie si Transplant Renal din cadrul Institutului Clinic Fundeni, Ionel Sinescu, participa, la Targu Mures, la intalnirea Asociatiei Nationale a rectorilor si decanilor facultatilor de invatamant medical si farmaceutic din Romania.
Sursa: Mediafax
Etichete: medici, colegiul medicilor, Vasile Astarastoae,
Dată publicare:
01-06-2012 18:09