Consultatii gratuite pentru depistarea cancerului mamar. Medicii de familie vor face ce statul amana

30-05-2012 20:08


cancer

Ce n-a facut pana acum statul, vor face medicii de familie. Ei vor sa-si consulte gratuit pacientele pentru depistarea unor eventuale semne ale cancerului mamar.

Ministerul Sanatatii amana de 3 ani introducerea unui program national de verificare a femeilor pentru aceasta maladie. Iar numarul bolnavelor creste anual cu 6.000 de cazuri.

Cei 10.000 de medici de familie impreuna cu voluntarii unei organizatii neguvernamentale vor sa faca pentru paciente ce n-au reusit de ani buni autoritatile sanitare.

Doctorii vor fi instruiti sa recunoasca eventuale anomalii la san, ca sa le poata face controale pacientelor inscrise pe liste.

In Romania 60.000 de femei sufera de cancer la san. In fiecare an, alte 6000 afla ca au tumori mamare maligne. Si mai grav este ca doar 13% dintre ele descopera boala in primele stadii, cand poate fi tinuta sub control.

O supravietuitoare, care se lupta cu aceasta maladie de 20 de ani, le indeamna pe toate sa-si faca an de an un control.

Ministerul Sanatatii a amanat inca o data screeningul gratuit de depistare a cancerului de san. Promis inca din 2009, acest program prevedea ca toate femeile de 40 de ani sa poata face in fiecare an o mamografie pe banii statului.

Motivul invocat pentru amanare este deja clasic: lipsa banilor.

Statul ar trebui sa cheltuiasca doar 32 de milioane de euro pentru a face aceasta investigatie celor 5,5 milioane de romance cuprinse in varsta de risc. Asta ar insemna spre exemplu doar 11 % din fondurile colectate la taxa de viciu.

Sursa: Pro TV

VIDEO PROTVPLUS.RO