Asociatia pentru protectia pacientilor cheama in instanta spitale din tara

08-04-2009 00:00


Se muta din sala de asteptare a spitalelor, in cea de judecata! Satui sa fie dusi cu vorba, reprezentantii Asociatiei pentru Protectia Pacientilor cheama in instanta cateva spitale din tara. Saptamana viitoare 200 de dosare vor ajunge in justitie.

Cei din Asociatia pentru Protectia Pacientilor au estimat ca bolnavii trebuie sa isi recupereze peste doua milioane de euro. Majoritatea banilor sunt pentru cheltuielile facute de pacienti pentru stenturi coronariene. Unii bolnavi si-au cumparat chiar si trei stenturi, iar cea mai mare suma de recuperat este de 500 de milioane de lei vechi.

Situatia centralizata de Reprezentantii Asociatiei Pacientilor arata ca 367 de cereri de ramburare a cheltuilelor au venit dinspre pacientii tratati la Institutul de Boli Cardiovasculare C.C. Iliescu din Capitala. Urmeaza Spitalul Universitar si Institutul de Boli Cardiovasculare din Targu Mures.

CERERI RAMBURSARE CHELTUIELI STENTURI CORONARIENE

INSTITUTUL C.C. ILIESCU, BUCURESTI - 367
SPITALUL UNIVERSITAR DE URGENTA BUCURESTI - 151
INSTITUTUL DE BOLI CARDIOVASCULARE TARGU MURES -103
INSTITUTUL DE BOLI CARDIOVASCULARE, IASI - 53
INSTITUTUL INIMII, CLUJ NAPOCA - 64
 

TOTAL (NIVEL NATIONAL) - 774

(SURSA: Asociatia Pentru protectia Pacientilor)

La categoria stenturi, adica dispozitive care trebuie implantate in cazul cardiacilor, din 774 de cereri de rambursare depuse la opt spitale din tara, numai o cerere a fost solutionata pozitiv, spun cei de la Protectia pacientilor.

Nici in cazul rambursarilor pentru medicamente, lucrurile nu stau mai bine.

CERERI RAMBURSARE CHELTUIELI PENTRU MEDICAMENTE

SPITALE DIN BUCURESTI - 58
SPITALE DIN TARA - 114

TOTAL - 173

De sase luni, la Spitalul Clinic de Urgente Galati stau in sertare 30 de cereri de ramburase. Niciuna onorata.

Rambursari, dar mici ca valoare s-au facut la Timisoara: "Au fost 14 cereri, cinci au primit banii," spune Monica Mitroi, purtator de cuvant al Spitalului Judetean Timisoara.

RAMBURSARE CHELTUIELI MATERIALE SANITARE

SPITALE DIN BUCURESTI - 18
SPITALE DIN TARA - 37

TOTAL - 55

Bolnavii trebuie sa stie ca articolul care le da voie sa isi ceara inapoi banii cheltuiti in spitale pe perioada internarii este cuprins si in contractul cadru al Casei de Asigurari pe anul acesta. Aveti grija insa nu cumparati nimic pana nu aveti avizul sefului de sectie si al managerului care confirma ca astfel va vor returna suma.

VIDEO PROTVPLUS.RO