"Art Safari" isi deschide vineri portile, in sediul fostei Securitati. Asigurarea operelor a costat 6 milioane de euro
Cea mai mare expozitie de arta din Romania, Art Safari, s-a mutat anul acesta intr-un spatiu istoric din Bucuresti, sediul fostei Securitati.
De vineri, veti putea vedea lucrari expuse pe nu mai putin de 7 mii de metri patrati. Evenimentul reuneste o expozitie speciala dedicata pictorului Stefan Luchian, la 101 ani de la moartea sa, galerii de arta contemporana din Romania, dar si de peste hotare. Asigurarea operelor a costat 6 milioane de euro, iar pentru transport au fost luate masuri speciale de securitate.
"Arta cucereste Bucurestiul" - este mesajul cu care Art Safari ne intampina pe Calea Victoriei, intr-un fost cuib al comunismului. In aceasta cladire a functionat Centrul de Informare si Documentare, unul dintre cele mai importante departamente din cadrul Securitatii. Acum, proprietar este Biserica Ortodoxa Romana. Pentru prima ,data spatiul este ocupat de curaj si nonconformism.
Pictorul Stefan Luchian, unul dintre artistii rebeli care au revolutionat arta romaneasca la sfarsitul secolului 19, sta in centrul expozitiei. Peste 100 de lucrari semnate de el au fost aduse de la 20 de muzee din tara si din colectii particulare. De asemenea, a fost recreat atelierul sau, cu obiecte personale.
Adina rentea, directorul pavilionului muzeal "Art Safari": "Si mai important e ca vezi opere care se afla in colectii private, care se vor intoarce in colectiile de unde au venit si nu vor mai fi expuse public."
Din cladire au fost scoase tone de gunoaie, iar spatiul, regandit de arhitecti.
La etajul al II-lea se afla inainte Calculatorul General, adica cel mai bine pazit sistem al Securitatii, cel care reunea intreaga baza de date despre dizidenti politici sau posibili oponenti ai regimului.
Acum, aici, lucrarile lui Stefan Luchian sunt expuse chiar in camerele de ascultare, in care isi desfasurau activitatea ofiterii Securitatii.
Au fost pastrati peretii originali, din lemn de stejar, iar la etajul 5, vizitatorii sunt asteptati intr-un spatiu lasat exact cum a fost gasit. Una dintre camere, de exemplu, seamana cu o celula sau cu un seif.
Vladimir Nicula, arhitect: "Zona aceea unde pare sa fie un pat e doar o ingrosare a planseului pentru, probabil, pentru a sustine un obiect mai greu, o casa de bani sau un dulap mai greu."
Evenimentul se intinde pe 5 etaje, iar unele dintre galerii isi vor schimba exponatele saptamanal. Sunt expuse lucrari care vorbesc despre intreaga istorie a artei romanesti: de la Aman, pana la Mircea Kantor si Geta Bratescu.
Directorul general Art Safari: "Fiecare lucrare din expozitie este asigurata si a trecut printr-un proces extrem de complicat de aducere aici in sediu. Lucrarile au fost insotite de jandarmi, pazite foarte bine."
Vor avea loc si ateliere de arta pentru adulti si copii, dar si tururi ghidate pentru cei mici. Art Safari isi deschide portile pentru public vineri si le va inchide, dupa o luna.