Vaccinarea antitubercoloza, sistata in toate maternitatile. Autoritatile asteapta raspunsul OMS

23-11-2012 18:59

Din ordinul ministrului Sanatatii, bebelusii care au venit vineri pe lume nu au fost imunizati. Medicii i-au sfatuit pe parinti sa-i fereasca de aglomeratie si de oameni bolnavi.

In paralel, autoritatile ii asteapta pe expertii straini care trebuie sa ne lamureasca daca tulpina vaccinului danez a provocat reactiile adverse, sau pur si simplu serul nu a fost bine administrat.

Roxana Dragu, ginecolog Spitalul Ilfov: "Avem noua bebelusi nou nascuti, n-au fost imunizati, ca am oprit vaccinarea".

La fel se intampla peste tot. Serul danez a fost pus deoparte pana cand specialistii OMS vor depista cauzele reactiilor adverse. In lipsa imunizarii, parintii primesc sfaturi.

In paralel, cei ai caror bebelusi au avut de suferit vor sa fie gasiti vinovatii. Mai ales ca pruncii sunt supusi unui tratament destul de agresiv pentru tuberculoza indusa de ser.

Anca Toader, parinte: "Ca sa nu se ajunga aici, puteau sa previna si sa incerce din timp sa vada daca este unul pentru copii. Nu inchidem Cantacuzino-ul aducem din Danemarca si vedem ca, de fapt, nu e bun".

Cristina Ciomaga, medic de familie pediatru: "E tragic ceea ce se intampla. Trebuia cumva sa fie verificat vaccinul inainte sa fie pus pe piata. Nu este normal sa ajungi cu un bebelus sa fie incizat, sa fie tratat cu medicatie atat de puternica".

Expertiii romani si straini trebuie sa clarifice acum daca a fost vorba de o eroare de dozaj facuta de cadre medicale sau daca nu cumva autoritatile s-au grabit sa imunizeze bebelusii cu un vaccin care contine o tulpina diferita de cea administrata prin Cantacuzino, mult mai agresiva.

In lume sunt cunoscute patru tulpini folosite de producatorii de seruri care protejeaza organismul impotriva formelor grave de tuberculoza. Toate patru deriva de la tulpina originala de Mycobacterium Bovis obtinuta de cercetatorii Calmette si Guerin in 1921, cei care au dat si numele serului BCG.


VIDEO PROTVPLUS.RO