Apele Oltului distrug, zi de zi, grădinile unor agricultori din Covasna
Necaz mare pentru o familie de agricultori din Covasna. Oamenii privesc neputincioşi cum, zi de zi, grădina lor de legume dispare înghiţită de apele Oltului.
După inundaţiile de anul trecut, râul şi-a modificat cursul şi sapă în mâlul unde sunt cultivate terenurile agricole. Sute de metri pătraţi de pământ fertil au fost deja măcinate de ape. Reprezentanţii Serviciului de Gospodărire a apelor Covasna spun că vor încerca să remedieze situaţia, dar abia la vară.
Vladimir Racoviţa, agricultor: "Aicea era terenul meu".
Reporter: "Unde? Unde sunt copacii în apă?"
Vladimir Racoviţa, agricultor: "Da! Da... acolo era terenul nostru. Era sera, uitaţi unde era sera. Eu a trebuit să demolez sera, să demolez să fug încolo".
Această familie trăieşte din legumele şi zarzavaturile pe care le cultiva pe o bucată de pământ, cumpărată în lunca Oltulului. După inundaţiile de vara trecută, râul n-a mai păstrat cursul firesc, iar apele lovesc necontenit în mal şi rup bucată cu bucată.
Vladimir Racoviţa, agricultor: "Ia uitaţi aicea, îmi ia asta şi îmi ia tot. Vine şi îmi ia şi marfa şi toată producţia. ia uitaţi cum se mişcă".
Reporter: "Cat teren v-a luat apă până acum?"
Vladimir Racoviţa, agricultor: "Păi mi-a luat în jur de 400 de metri pătraţi"
Reporter: "Ce valoare înseamnă?"
Vladimir Racoviţa, agricultor: "Valoarea e începând de la 10 la 15 euro pe metrul pătrat. Eu aicea aveam pepeni, bostani, dovlecel puneam în spate".
Oamenii au fost nevoiţi să îşi tot mute serele şi gardul, dar se tem că, în curând, nu vor mai avea unde să cultive legumele şi zarvavaturile pe care le vând la piaţă.
Liuba Untila, agricultor: "Aicea era ţelină. Şi în faţa mea a luat-o, cu tot cu ţelina, era deja plantată. S-a rupt cu totul. Ne uităm în fiecare zi cum cade bucată cu bucată. Asta e ce o rămas, să vedem din asta trăim, vindem, muncim, plătim toate taxele, n-avem datorie la nimic "
Disperaţi, oamenii au făcut plângeri şi sesizări la Serviciul de Gospodărire a Apelor Covasna care a planificat lucrări de readucere a apei pe cursul firesc.
Sandor Laszlo, inginer șef SGA Covasna: "Aşteptam să vedem în momentul când vor scădea apele, să treacă viitura de primăvară, să putem să intrăm în albie şi să mutăm înapoi albia râului Olt astfel încât să nu mai bată în acel versant".
Mutarea răului în albia veche nu va rezolva însă definitiv problema, spun specialiştii. Trebuie consolidate şi malurile, iar pentru asta este nevoie de o investiţie a cărei finanţare nu a fost încă aprobată.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!