Situatie aberanta la Craiova. Un aparat ce poate salva viata a mii de bolnavi de cancer zace nefolosit, sub lacat, de 4 ani
Un aparat ultra-performant, pentru terapia cancerului, zace nefolosit de aproape patru ani. Desi putea sa trateze chiar si cate 100 de pacienti, pe zi, acum acesta a ramas fara materialul de iradiere.
La momentul achizitiei, aparatul era singurul din tara de acest tip si 8 luni au fost tratati cu el chiar si cate 100 de bolnavi, pe zi. Dupa aceasta perioada insa, echipamentul a ramas fara materialul de iradiere si, pentru ca nu s-au gasit bani, a fost lasat sa zaca intr-o cladire cu lacat pe usa. Drept urmare, mii de bolnavi sunt tratati cu tehnica veche, de 30 de ani.
O pacienta din Teleorman si se lupta de ani de zile cu o forma de cancer care necesita acum o interventie chirurgicala. De la inceputul acestei luni, face radioterapie la un echipament vechi de 30 de ani.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
“M-a trimis la raze aici, in Craiova. La Fundeni, la Bucuresti, s-a interesat nora mea, era ocupat si era prea tarziu in toamna pentru mine. Suntem zece in salon, cate doi in pat”, spune Ortansa Iordachitu, bolnava de cancer.
Floriana Antonescu, colega de salon a Ortansei, a aflat vara trecuta ca este bolnava de cancer. La 44 de ani a suferit deja o interventie chirurgicala si acum face radioterapie. Se revolta cand afla ca ar putea primi un tratament mai bun, cu grad de iradiere mai mic:
Reporter: “V-au spus ca ati putea fi tratata si intr-un alt centru, mult mai performant?”
Floriana Antonescu, pacienta: “Nu mi-au spus absolut nimic, nu spune nimeni absolut nimic. Vin la vizita: e bine, e bine, atat.”
In spatele usilor inchise sta aparatul luat la sfarsitul anului 2007, cu fonduri de la Ministerul Sanatatii: 500.000 de euro. Echipamentul a fost livrat insa cu numai doua surse de iradiere: doua pastile care dureaza fiecare cate patru luni. Evident, dupa opt luni, nimeni nu s-a ocupat de achizitia consumabilelor, asa ca aparatul nu a mai putut fi utilizat.
“Din lipsa de surse radioactive si pentru ca nu a avut spitalul bani. Eu am propus la Ministerul Sanatatii inclusiv alt lucru. Daca nu sunt in stare sa faca un program national pentru intretinerea aparaturii si pentru surse, sa faca macar pe zona”, spune dr. Veronica Dita, sefa sectiei de radioterapie.
Pentru a fi repus in functiune, conducerea spitalului trebuie sa reautorizeze echipamentul si sa faca rost de bani pentru pastilele de iradiere. Peste 30.000 de euro pe an ar fi necesari pentru ca pacientii sa poata beneficia de brahiterapie.
“Am discutat si cu firma care are reprezentanta in Romania sa vina sa il evalueze, am facut demersurile si catre CNCA si speram ca in cel mai scurt timp sa ii dam drumul”, e optimist dr. Bogdan Fanuta, managerul Spitalului judetean Craiova.
Acest plan ar putea dura, insa, luni de zile, iar timpul se scurge nemilos pentru sute si sute de pacienti.