Doi soți din Suceava au venit la Sf. Parascheva pentru a-i cere un copil. Au stat 12 ore la coadă
Cel mai mare pelerinaj al creştinilor ortodocşi se apropie de final. În cele 5 zile în care a stat în curtea Mitropoliei de la Iaşi pe la racla cu moaştele Sfintei Parascheva au trecut peste 225.000 de persoane, potrivit organizatorilor.
Cu toate acestea, coada până la baldachin încă se măsoară în peste 10 ore de aşteptare.
Doi soţi au ajuns la Iaşi din judeţul Suceava şi spun că au venit pentru prima dată la moaşte. După un drum de 3 ore, s-au aşezat plini de speranţă la rând. Au auzit că au mult de aşteptat, aşa că şi-au adus cu ei şi două scaune mici, apă şi mâncare. Dimineaţa, după 12 ore, i-am găsit tot la rând, la fel de voioşi. Cei doi sunt căsătoriţi de un an şi spun că au venit special să se roage ca să poată avea un bebeluş.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
"Greu, dar merită efortul, suntem optimişti. Mă gândeam că o să fie mai frig, m-am îmbrăcat gros dar e neaşteptat de bine."
După alte 3 ore au ajuns.
"Dumnezeu o să ne asculte rugăciunea şi o să ne împlinească dorinţa."
Constantin şi Greta Mironiuc, cuplu: "Sunt foarte emoţionată. Chiar a meritat. Este puţin spus un efort. E o mare bucurie, parcă am venit acum 5 minute.
Reporter: Ce aţi cerut când aţi ajuns la racla?
Cuplu: Dorinţa cea mai mare, un copilaş."
Nu toţi au fost însă atât de puternici încât să treacă prin acest ritual fără urmări.
Orele lungi de aşteptare şi-au spus cuvântul. În cele 6 zile de pelerinaj peste 500 de parsoane au avut nevoie de îngrijiri medicale. Dintre acestea, 60 au ajuns la spital din cauza oboselii şi cu probleme cardiace.
Pelerinii vor mai avea răgaz să treacă pe la baldachin, cel mai probabil până luni dimineaţă. Apoi racla cu sfintele moaşte va fi mutată înapoi în biserică.
500 de oameni au primit îngrijiri medicale
Peste cinci sute de credincioşi au avut nevoie de îngrijiri medicale. Organizatorii susţin că este un număr record de pelerini la Iaşi la Hramul Sfintei Cuvioase Parascheva, după ce în anii anteriori afluxul de credincioşi a fost mult mai redus.
Până duminică după-amiază au trecut pe la raclă aproximativ 225.000 de oameni, în timp ce alţi 25.000 de pelerini aşteaptă la rând pe străzile din jurul catedralei.
Timpul de aşteptare este de 12 ore, după ce în cursul zilei de sâmbătă unii pelerini au stat şi 17 ore la coadă pentru a ajunge la racla cu sfintele moaşte.
În cele şase zile de pelerinaj 520 de persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale, iar 58 au fost transportate la spital cu diverse afecţiuni.
Au fost date peste 60 de amenzi, în valoare totală de 5.000 de lei, în principal pentru cerşetorie.
Chiar dacă ziua de hram a trecut, oamenii continuă să vină să se roage la moaştele Sfintei Parscheva. Rândul este impresionant de mare. La coadă au fost aproape 40 de mii de pelerini, pe o distranţă de peste 3 kilometri.
Cum orele de aşteptare sunt multe, pelerinii care s-au aşezat la rând au mers pregătiţi pentru o noapte grea: "Mai avem un grup mai în faţă de la Năvodari care aşteaptă de 11 ore".
Alţii şi-au luat chiar şi scaune de acasă pentru că oboseală să nu îi doboare. Unii dintre credincioşi spun însă că totul este mult mai uşor de îndurat când ai credinţă în suflet.
"Am venit cu tot sufletul şi cu siguranţă nu simt nicio oboseală."
"Vin din Român, avem 25 ore, în alţi ani făceam 8 ore. Acum pe ultima sută de metri, nu avem încotro."
"Din Dâmboviţa vin. Suntem foarte obosiţi, eu sunt după o tură de noapte şi stăm aici, deci am 56 de ore de când sunt nedormită."
Odată ajunşi lângă raclă însă, oamenii pot zăbovi acolo doar preţ de câteva secunde. Baldachinul cu sfintele moaşte va rămâne în curtea mitropoliei până când rândul de pelerini se va miscora.