Alimentele "ca la mama acasa" vor fi marcate corespunzator in comert. Ce inseamna de fapt "retete consacrate"
O noua categorie de alimente isi va face loc pe piata din Romania: produsele din categoria: "retetelor consacrate". Adica mezeluri care contin numai carne, branzeturi facute doar din lapte si paine fara coloranti.
Pe scurt, preparate mai sanatoase, si cu gust. Ele nu pot fi incadrate, in clasa produselor traditionale, pentru ca sunt fabricate totusi, la scara industriala, dar respecta retetele, de pe vremea bunicii.
Ministerul Agriculturii vrea sa faca o diferenta intre alimentele bune si cele de o calitate indoielnica.
In aceste conditii, categoria retetelor consacrate va face o delimitare clara intre produsele traditionale, realizate in cantitati mici si cele produse la scara industriala, care contin coloranti si aditivi. Vom avea asadar o clasa de mijloc de produse de calitate.
Vechile retete ale mezelurilor, de pe vremea lui ceausescu, vor fi din nou folosite, iar cumparatorul va putea face diferenta intre un parizer facut din carne si altul din soia, coloranti si resturi de oase.
Iata si un exemplu: in urma cu 50 de ani un salam facut la o fabrica de mezeluri din Sinaia, continea 73 la suta carne de vita amestecata cu porc, 24 la suta grasime si 1,3 la suta sare, plus condimente.
In noul registru, in care s-au inscris deja producatorii care vor sa revina la retetele de altadata, exista si produse de panificatie, cum ar fi painea cu cartofi sau painea de secara.
O diferentiere intre produse se va face si in cazul lactatelor. Retetele folosite pentru iaurt, lapte batut, sana, cascaval, branza si smantana trebuie sa contina doar lapte, nu apa si grasimi vegetale.
Toate aceste produse ar putea sa se gaseasca in magazine pe rafturi speciale.
Produsele din categoria retetelor consacrate urmeaza sa fie atestate si sa apara in magazine, incepand din iulie. Vor costa mai mult decat cele produse la scara industriala.