Reactia aberanta a autoritatilor in fata furturilor de la cantar. Romanilor li se vinde apa chioara la sute de lei kilogramul

04-06-2014 18:19


"Astept sezonul estival, ca sa facem controale la alimente congelate!" Asa suna declaratia uluitoare a sefului de la Protectia Consumatorilor, informat de rezultate unui experiment facut de Stirile PROTV.

Daca ati avut nemultumiri legate de produsele congelate cumparate in tara ne puteti trimite comentarii, imagini si clipuri video pe adresa: stirileprotv.ro/trimite-ne sau pe mail la: stirileprotv@protv.ro

Am cumparat un kilogram de peste congelat si ne-am ales cu 700 de mililitri de apa. Pentru o asemenea practica, legea prevede o amenda de pana la 50 de mii de lei. Ar trebuie sa avem si functionari care sa o aplice, ca sa nu mai dam banii pe gheata.

Din 7 produse congelate, incluse in experimentul nostru, 6 s-au "topit" masiv, la decongelare. Aveau intre 30 si 80 la suta gheata.

Magazinele respective au fost amendate de Protectia Consumatorului cu 10 mii de lei. Apoi, cu multa lejeritate, inspectorii au inchis cazul.

"Acum astept sezonul estival pentru controale, pentru ca atunci apar probleme de genul acesta. Se congeleaza, se recongeleaza, tot felul de artificii pe care operatorii economici le fac", explica Marius Dunca, presedinte ANPC.

Veti vedea insa ca furtul la cantar nu e accidental, ci mai degraba o regula pe piata alimentelor congelate.

"E o zi frumoasa de vara in Bucuresti, dar noi tocmai am cumparat un produs care te duce cu gandul, privind spre ambalaj, la mijlocul iernii. Un pachet de creveti care, conform legii, ar trebui sa aiba cel mult 20 la suta gheata. Sa il deschidem...", e experimentul propus de Adriana Stere, corespondent ProTV.

Am ales acest pachet pentru ca pestele si fructele de mare congelate au facut obiectul a zeci de plangeri catre ANPC, depuse de bucatarii profesionisti in ultimele luni. Bucatarii sun ca in Romania alimentele congelatele sunt o afacere infloritoare, deoarece cumparam apa la 120 de lei kilogramul, cum am patit de altfel si noi.

"Un produs prost congelat, plin de gheata, tine de un caz penal. Pentru ca sunt riscuri de contaminare incrucisata si de intoxicatii alimentare. Produsul trebuie transportat la o temperatura minima de -18 grade. Dar cand ajunge la ultima veriga de vanzare, de pilda in Bucuresti, iata ce se intampla", spune David Contant, bucatar sef.

"Vorbim asadar de frauda organizata, ceea ce e foarte grav. Si o amenda nu le afecteaza pe marile magazine. Daca ii pui sa plateasca o amenda de 10 mii de lei e o gluma!
- Si care ar fi solutia?
- Sa faci public despre cine e vorba",
mai spune acesta.

Daca reprezentantii restaurantelor se plang, ce sa mai vorbim de consumatori.

Pana cand autoritatile ii vor obliga pe producatori sa nu ne mai vanda apa chioara la zeci si sute de lei kilogramul, avem o singura solutie. Unele magazine mari au deschis raioane unde legumele, fructele si pestele se vand vrac. Macar asa poti estima cu ochii tai daca, din ce cumperi, vei face o ciorba sau mai degraba un om de zapada.

Dupa reportajul difuzat ieri de Stirile PRO TV, Protectia Consumatorului a promis ca va demara controale in toata tara. Ramane de vazut daca amenzile pentru lipsa la gramaj vor fi minime sau se vor apropia- asa cum e normal- de maximul de 50 de mii de lei astfel ca gheata sa NU mai depaseasca, asa cum prevede legea, 20 la suta din greutatea produsului.

VIDEO PROTVPLUS.RO