Algocalminul si alte calmante se vor vinde numai pe reteta! Vezi lista


Ultimul update: Duminica 09 Septembrie 2012 08:57
Data publicarii: Vineri 14 Ianuarie 2011 00:00
Categorie: Stiri Sociale

Lumea medicala trage un semnal de alarma pentru romanii care s-au obisnuit sa inghita cu pumnul pastile recomandate de prieteni, vecini sau internet.

Toate calmantele pe baza de metamizol, printre care Algocalmin, Quarelin ori Novocalmin nu vor mai putea fi cumparate fara reteta.

Restrictiile intra in vigoare peste doua saptamani. Decizia a fost luata de Agentia Nationala a Medicamentului, dupa ce studii de specialitate au aratat ca substanta activa din aceste calmante, metamizolul, poate duce la aparitia unei boli grave, agranulocitoza. Este vorba de o boala grava care se manifesta prin scaderea celulelor neutrofile din sange si care duce la scaderea imunitatii.

Practic, vorbim de cateva sute de bolnavi depistati la nivel mondial, care au determinat autoritatile medicale sa impuna restrictii de comercializare.

In Romania, exista 13 calmante din categoria celor mai consumate care se afla de ani de zile in topul vanzarilor cu milioane de cutii si care de la 1 februarie incep sa fie vandute pe reteta.

Pentru astfel de cazuri apar recomandarile medicale si restrictiile de consum ori vanzare.

Vorbim despre Algocalmin, Fabocalm, Metamizol Solacium, Algiotop, Algoblock, , Algozone, Alindor, Algoremin, Metamizol Farmacon, Quarelin, Novocalmin, Sintocalmin, Centralgin.

Substanta pe care o au in comun este interzisa deja de 20 de ani in Statele Unite, Marea Britanie, Suedia, Danemarca. Aceste calmante sunt eliberate numai pe baza unei dovezi de la medic si in Austria, Belgia, Cehia, Franta, Germania, Grecia, Italia, Olanda, Portugalia, Spania si Ungaria.

Premiera! Vom avea un Cod etic al medicamentelor
Pastile romanesti pentru straini. Export de sute de milioane de medicamente
230 de romani cu reactii grave si neasteptate, dupa teste cu medicamente
VIDEO PROTVPLUS.RO