Avertismentul specialistilor: Natalitatea scade ca in vreme de razboi. In 30 de ani pensia va ajunge 16% din ultimul salariu
Anul trecut, numarul copiilor nascuti in Romania a ajuns la cel mai mic nivel din ultimele sapte decenii, avertizeaza specialistii.
Iar asta insemna ca cei care sunt tineri si in putere acum ar trebui sa faca economii si investitii, incepand de astazi, daca vor sa aiba un trai decent la batranete. In mai putin de 30 de ani, pensia de stat va ajunge la doar 16% din ultimul salariu.
In Romania, natalitatea arata ca in vremuri de razboi. "In anul 2013 s-au nascut in Romania 178.000 de persoane, care este cel mai mic numar de la al Doilea Razboi Mondial", spune Marius Popescu, reprezentant fond de pensii.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Ce inseamna asta? Ca vor fi tot mai putini tineri care sa munceasca si tot mai multi varstnici. In prezent, pentru fiecare roman care plateste contributii la sistemul public de pensii exista 1,3 pensionari, dar se va ajunge in 3032 la aproape 2, iar in 2042 la 2,5 pensionari la un salariat.
Cei care se vor retrage acum vor incasa de la stat o pensie echivalenta cu 36% din ultimul salariu, insa in 2032 aceasta va cobori la 24%. Oamenii vor primi in plus pensia privata obligatorie, care le va aduce inca 10% din leafa.
"In 2032 vor iesi la pensie cohorta cea mai numeroasa, asa-numitii decretei, si in acel moment pensia facultativa si pensia privata Pilonul 2 vor juca un rol foarte important. Ca sa ne mentinem nivelul de trai la pensie, este foarte important sa economisim prin orice mijloace de economisire posibil. Depozite bancare, asigurari de viata, fonduri mutuale, pensii facultative", indeamna Marius Popescu.
Una dintre ofertele de pe piata spune ca daca o persoana in varsta de 35 de ani depune lunar 50 de lei pentru o pensie facultativa va lua la pensionare 38.500 de lei, adica 8.750 de euro, dublu fata de cat ar primi daca ar depune banii la banca cu o dobanda de 5% pe an.
Fondurile de pensii scot, insa, randamente mult mai bune. "Am investit in marile privatizari - Transgaz, Electrica, Nucleareletrica, Romgaz", spune Raluca Tintoiu, director general fond de pensii.
Cei cu bani multi pot sa investeasca direct, insa trebuie sa isi asume si riscurile inerente.
Sursa: Pro TV
Etichete: natalitate, investitii, dobanzi, fonduri de pensii,
Dată publicare:
24-09-2014 18:51