Ai asigurare facultativa pe locuinta? Atunci scapi de cea obligatorie
Aceasta modificare a fost cuprinsa in Legea asigurarilor obligatorii pentru locuinte si promulgata de presedintele Basescu in aceasta forma.
Piata asigurarilor este in fierbere dupa ce legea promulgata de presedinte da voie oricarei companii din piata sa incheie polite de asigurare care sa ne puna la adapost de riscul de cutremur, inundatii si alunecari de teren.
Pana ieri, erau "agreate" doar 13 companii membre PAID (Pool-ul de Asigurare Impotriva Dezastrelor), adica asociatia companiilor care fac astfel de polite. In plus, noile prevederi ale legii exclud de la asigurare casele cu bulina rosie. Acestea vor putea sa fie asigurate abia dupa ce sunt consolidate.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Trebuie sa stiti insa ca obligatia asigurarii ramane : pana la mijlocul lunii ianuarie oamenii trebuie sa aleaga daca isi fac o asigurare obligatorie pentru 20000 de euro sau una facultativa pentru intreaga valoare a casei.
Majoritatea modificarilor sunt in favoarea celor care incheie polita.
Asadar, daca aveti o asigurare facultativa care va acopera cele 3 riscuri nu mai aveti nevoie de cea obligatorie care costa 20 de euro pe an si va despagubeste cu maximum 20.000 de euro.
In schimb, daca nu aveti asigurare pentru casa trebuie ca pana pe 15 ianuarie sa incheiati una. Altfel, primaria va poate amenda cu pana la 500 de lei.
Pe langa asta, locatarii se tem ca in caz de cutremur nu vor primi mai nimic drept despagubire.
In prezent exista 8 milioane de locuinte, dintre care 20% au asigurare facultativa si sub 0,5% una obligatorie.