Agricultura romaneasca, paradox european
Munca multa, saracia omului! Vorbele definesc, din pacate, performantele Romaniei in agricultura. Astfel, desi suntem fruntasii Europei la suprafetele de teren cultivate, avem cele mai proaste recolte la hectar.
Adica lucram pamantul, dar nu suntem eficienti, in comparatie cu europenii. In lanurile de grau din Romania spicul nu mai este demult cat vrabia si nici paiul cat trestia. De ce? Productivitatea este la pamant, chiar daca suntem pe locul patru in Europa la suprafata cultivata cu grau.
Potrivit Institutului National de Statistica, Romania seamana peste 2 milioane de hectare cu grau, dublu fata de Cehia de exemplu. Insa, daca socotim cat anume recoltam, ajungem in coada clasamentului: putin peste 2 tone de grau, in timp ce Germania sau Franta aduna mai bine de 7 tone de grau la fiecare hectar.
Campioni absoluti in Europa suntem la suprafata cultivata cu porumb. In replica, Germania cultiva pe o arie de peste cinci ori mai mica, iar Cehia are doar 100.000 de hectare cu aceste culturi. Cum arata insa rezultatele? Romania este codasa Europei si in acest domeniu, avand un randament de trei ori mai slab decat Germania sau Franta.
La fel se intampla si cu floarea soarelui, unde avem a doua suprafata semanata din Europa, dupa Spania, insa recolta pentru un hectar este cu 20% mai mica decat media din Uniune.
In final, cartofii romanesti cresc pe 250.000 de hectare, aproape cat in Germania. Dar recolta este scazuta, de trei ori mai slaba decat in tarile europene.
Exista o explicatie, anunta reprezentantii Ministerului Agriculturii. Peste 1,2 milioane de fermieri cultiva suprafete foarte mici, sub 5 hectare de teren. Nu folosesc seminte certificate si nici ingrasaminte ori un sistem de irigatii, iar utilajele lor sunt invechite, pentru ca nu au bani. Fara ajutor, agricultorii nu-i vor ajunge din urma pe europeni.