Agricultorii au dat lovitura cu productia de orzoaica. De ce s-ar putea ieftini pretul berii in Romania
Veste buna pentru consumatorii de bere: orzoaica folosita la prepararea bauturii atat de iubite pe timp de vara, s-a dezvoltat perfect in perioada aceasta.
Asa ca producatorii au atat de multa materie prima, incat isi pot permite sa o exporte sau, de ce nu, chiar sa scada pretul bauturii.
Ploile abundente au dat super productii de orz, orzoaica si grau.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
In camp, soarele i-a priit culturii de orzoaica de bere, iar boabele au inceput deja sa se coaca.
O societate agricola de langa Galati a dat lovitura: a cultivat 80 de hectare cu orzoaica pentru bere. Iar recolta imbelsugata merge, in mare parte, la o fabrica de bere din Buzau.
Virgil Manoilă, inginer agronom: "Precipitatiile cazute au asigurat conditii similare cu cele de irigat. Deci apa a fost suficienta pentru ca cultura sa ajunga in faza in care este. Este o cultura mai usoara, necesita mai putine lucrari de intretinere."
Unii agricultori insamanteaza orzoaica de bere ca sa valorifice terenurile mai putin fertile. Pentru plantele puse in primavara, o productie de trei mii de kilograme la hectar asigura succesul. Cele insamantate toamna trecuta dau, insa, o recolta dubla.
Catalin Ionescu, inginer agronom: "Perioada de vegetatie este mai lunga, dar, implicit, si productia este mai mare, de obicei. Anul trecut am scos in jur de sase tone. Daca reusim si anul asta sa ne apropiem de sase tone, lucrurile stau bine."
Orzoaica va fi transformata in malt si, in amestec cu apa si hameiul, va rezulta o bere pe cinste. Nu acelasi noroc il au insa cultivatorii de paioase din zonele lovite de furtuni. In Arad, spre exemplu, mii de hectare de culturi sunt culcate la pamant si recolta nu mai poate fi salvata.
Costica Palaghia, inginer agronom: "Planta nu mai poate lucra la capacitatea maxima cum ar fi fost daca frunzele erau intregi. O sa fie probleme prin pierderea productiei prin scuturarea boabelor de catre grindina prin pierderile de la combina probabil nu o sa poata lua toate spicele de jos."
Dimitrie Musca, director combinatul agro industrial Curtici jud Arad: "Pierdem in viteza de lucru datorita faptului ca acum combinele vor merge cu o viteza mai mica pentru ca sunt ridicatoare de spice ele sunt foarte elastice mai sunt si pierderi."
Aceeasi soarta o au si graul, porumbul, rapita si livezile lovite de grindina.