Romanii beau doar la ocazii, dar ocaziile vin si de 4 ori pe zi. Regiunea in care se consuma cei mai multi litri de alcool
Un roman din patru bea cel putin o bautura alcoolica pe zi. Asta arata un studiu recent din care aflam ca pentru un paharel se gaseste un motiv de chef: o zi de nastere, o sarbatoare in calendar sau cand facem treaba prin casa.
Barbatii de pana in 35 de ani beau mai des decat cei trecuti de aceasta varsta, iar pe regiuni, Oltenia este campioana detasata la numarul de litri pe cap de locuitor.
Barbat: "Hehe, fiecare bea cate-un sprit ce dracu, sa fim cinstiti! Important e sa nu-ti bei mintile."
Alegeri 2024
11:05
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
10:04
De ce relațiile României cu Ucraina și Rep. Moldova s-ar putea înrăutăți după alegeri. Semnalul de alarmă tras de Politico
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
06:56
Țările în care s-au deschis cele mai multe secții de votare la alegerile prezidențiale din 2024
Barbat: "Un litru de vin nu beau pe luna, dar tuica beau 50 de grame dimineata si 50 la amiaza."
Reporter: "Inseamna ca sunteti mai sanatos ca mine."
Barbat: "90 de ani, domnule!"
Reporter: "Multi inainte, domnule!"
Topul regiunilor dupa consumul de bauturi alcoolice e condus de Oltenia, cu 3,8 litri pe cap de locuitor, in medie pe luna. Urmeaza Moldova, cu 2,9 si Muntenia cu 2,4. Cel mai putin se bea se pare in Banat, doar 1,4 litri pe cap de locuitor in medie pe luna.
Oltenii au gasit si o explicatie pentru locul fruntas ocupat in statistici: "Avand in vedere ca bazinul minier a fost prolific intr-un timp, s-a venit din Moldova, s-a venit din Bistrita-Nasaud, s-a venit din toate zonele tarii si multi s-au stabilit aici, si-au facut familii, case. S-o consumat mai mult in zona Olteniei, dar nu inseamna olteni."
Cert e ca in medie, Institutul de Statistica spune ca un roman bea cate 2,5 litri pe luna. Intr-un studiu facut de GfK Romania in schimb, bauturile alcoolice sunt in meniul zilnic pentru 26% dintre romani, iar cantitatea zilnica de bauturi e de 500 de mililitri.
Ileana Chermenschi, consultant GfK: "In medie observam cam 200 de milioane de ocazii de consum pe saptamana la nivel de populatie atat urbana, cat si rurala, cu varsta intre 18 si 60 de ani. Ocazii pur si simplu reprezinta ori de cate ori am chef, imi doresc si beau ceva care nu este apa, nu sunt lactate, nu sunt ciorbe sau supe."
Reporter: "Va trebuie vreo sarbatoare?"
Barbat: "Nu, din obisnuinta!"
Barbat: "Vara sunt ocazii mai multe acum, mai ales ca stau la curte, terasa. Pe mine daca ma intrebati, prefer vinul."
Si totusi care este topul "ocaziilor"?
Ileana Chermenschi, consultant GfK: "Pe primul loc e consumul alaturi de mancare, urmeaza consumul acasa, de relaxare, consumul de socializare, cand ies cu prietenii, dar si consumul cand fac treburi in casa. Ceea ce mai precis, daca ne uitam in detaliu sunt de fapt barbatii care dau cu bidineaua, repara o chiuveta, mai mesteresc cate ceva prin casa."
Preferintele arata ca, indiferent de regiune sau statut social, vara oamenii prefera berea, iar toamna si iarna vinul, in special cel facut in casa.
Sursa: Pro TV
Etichete: barbat, romani, studiu, alcool, femeie, vin, bere, pahare, olteni, tarie,
Dată publicare:
02-06-2016 19:05