Aglomerație în orașele universitare. Cât ajunge un student să plătească pentru o garsonieră


Ultimul update: Duminica 01 Octombrie 2017 18:28
Data publicarii: Miercuri 27 Septembrie 2017 20:02
Categorie: Stiri Sociale

Este aglomeraţie mare în această perioadă în oraşele universitare, unde sute de mii de studenţi încep cursurile. Însă odată cu ei se mişcă şi piaţa imobiliară, iar chiriile sunt tot mai mari.

Drept urmare, tinerii dau năvală în cămine, unde tarifele sunt de 5 ori mai mici, dar şi locurile limitate.

Clujul este unul dintre centrele universitare care trece printr-un boom imobiliar. Ca să stea într-o garsonieră, un student trebuie să plătească lunar 250 de euro, în timp ce apartamentele cu două sau trei camere pot să depăşească 400 de euro.

În schimb, cei care stau în cămine plătesc pentru o cameră de două persoane în jur de 220 de lei pe lună, iar pentru una de patru 150. Dar pentru mulţi problema este găsirea unui loc.

Numai la Universitatea Tehnică din Cluj peste 9.000 de studenţi au făcut cerere pentru un loc de cazare.

Şi la "Babeș-Bolyai", pentru cele 6.000 de locuri puse la dispoziţie, sunt alţi 9.000.

Bianca se număra printre ghinionişti. Ca să facă faţă chetuielilor din Cluj, a lucrat toată vara.

Bianca, studentă: "Fără ajutorul părinţilor şi fără un job pe vară este foarte greu să te descurci. Apartamenul întreg este undeva la 400 şi ceva de euro, e cu trei camere şi, bineînţeles, că împart apartamentul cu alte două fete, pentru că altfel nu aş avea cum."

În Timişoara, chiria pentru un apartament cu două camere porneşte de la 180 de euro însă urca până la 350, în funcţie de zonă. Aşa că, şi aici, mulţi studenţi s-au reorientat spre cămine.

Cei care nu au de ales caută apartamente de 4 sau chiar 5 camere pe care să le împartă cu mai mulţi colegi.

În tot acest timp au prins avânt căminele private. Toate locurile sunt însă şi aici ocupate, chiar dacă preţurile variază între 150 şi 200 de euro, adică la fel ca o garsonieră.

Tags: camin, studenti,

Studenții din primul an din București au fost vizitați de polițiști. Sfaturile primite
Chiriile au atins vârful ultimilor 6 ani, iar Capitala vine după Cluj în topul prețurilor. Cu cât se închiriază o garsonieră
VIDEO PROTVPLUS.RO