Chiriile au atins vârful ultimilor 6 ani, iar Capitala vine după Cluj în topul prețurilor. Cu cât se închiriază o garsonieră
Veşti proaste pentru tinerii care îşi caută chirie în lunile următoare. Preţurile au atins un vârf al ultimilor 6 ani în marile oraşe şi sunt aşteptate noi creşteri, pentru că în toamnă începe noul an universitar, iar proprietarii s-au obişnuit să ceară.
Cele mai scumpe locuinţe sunt în Cluj Napoca, asta şi pentru că acolo au loc foarte multe evenimente.
Multitudinea de companii IT, universităţile de top şi festivalurile de muzică au dus Clujul pe primul loc în ţară la capitolul imobiliare.
Ana Maria Panturu, asistent manager agenţie imobiliară Cluj: “Faptul că multinaţionalele angajează studenţi, oferindu-le acestora salarii mari îi ajută pe tinerii studenţi să îşi permită o chirie peste medie. Şi faptul că Clujul este un oraş în plină dezvoltare ajută şi contribuie că cererea existenţa pe piaţă să depăşească cu mult oferta.”
Cererea foarte mare pentru locuinţe a făcut că în ultimii ani să apară zeci de blocuri noi atât în oraş, cât şi în afară lui. Şi dacă vorbim de vânzare sau de închiriere de apartamente, preţurile la Cluj sunt cele mai mari din ţară. Spre exemplu, o locuinţă se vine în medie cu 1.300 de euro metrul pătrat, iar pentru închirierea unui apartament de două camere se plăteşte 360 de euro, în creştere cu 50 de euro faţă de anul trecut.
Capitala a ajuns, aşadar, pe locul al doilea, dar şi aici preţurile apartamentelor de închiriat sunt mai mari.
În Bucureşti, o garsonieră se închiriază cu 230 de euro pe luna, în medie. Un apartament cu două camere cu 320 de euro, iar unul cu trei camere depăşeşte 400 de euro lunar. Faţă de vara anului trecut, aceste preţuri sunt cu aproximativ 20 de euro mai mari.
Creşteri de preţuri au fost în ultimii ani în toată ţara. Un apartament de două camere depăşeşte 300 de euro pe lună doar în Bucureşti şi Cluj-Napoca. În Timişoara şi Braşov, chiria pentru o astfel de locuinţă este 280 de euro, în medie. Iar în Iaşi - 270 de euro.
Iar chiriile ar putea să mai crească până în toamnă. Proprietarii mizează pe studenţii care încep să caute apartamente şi plusează.
Vlad Vlăsceanu, expert imobiliar: “În acest moment, ei încearcă să speculeze toată această frenezie de pe piaţaa imobiliară, coroborată cu uşoarele creşteri salariale din ultima perioadă, cu apetitul acesta din nou pentru consum, şi atunci fiecare proprietar îşi doreşte mai mult de la proprietatea pe care o deţine.”
Aşadar, vorbim despre o creştere artificială, spun analiştii. Proprietarii vor mai mulţi bani, fără a aduce îmbunătăţiri apartamentelor pe care le închiriază.
Singura soluţie pentru stoparea creşterilor de preţuri este negocierea la sânge, spun agenţii imobiliari.
Sursa: Pro TV
Etichete: cluj, Capitala, preturi, studenti, apartamente, chirii,
Dată publicare:
01-08-2017 19:14