AFP: Din lipsă de mână de lucru, România şi Ungaria caută muncitori în Asia

muncitori

Echipaţi cu veste galbene şi căşti de protecţie, aproximativ 30 de vietnamezi muncesc pe un şantier de construcţii din sudul Bucureştiului.

Din cauza deficitului de mână de lucru care ameninţă să oprească economia, România a început să îi curteze pe muncitorii asiatici.

"Avem bani pentru a renova zeci de blocuri însă nu şi mâna de lucru necesară", spune Daniel Băluţă, primarul sectorului 4 din Bucureşti, care a decis să facă recrutări dincolo de frontierele europene. Afectate de emigraţie şi o rată a natalităţii scăzută, toate ţările din estul Uniunii Europene se confruntă cu acelaşi deficit de mână de lucru.

Ţara vecină, Ungaria, intenţionează să acorde 75.000 de permise de muncă în 2019 pentru muncitori din afara Uniunii Europene, adică de trei ori mai mult decât în 2017. Majoritatea vor fi acordate muncitorilor care provin din Ucraina dar sunt din ce în ce mai numeroşi cei care vin din Vietnam, China, India şi Mongolia. Guvernul condus de premierul Viktor Orban comunică foarte puţin vis a vis de acest subiect având în vedere că lupta împotriva imigraţiei a constituit un domeniu principal al politicii sale, începând din 2010.

Părăsită de aproximativ patru milioane dintre locuitorii săi, care au decis să emigreze spre ţările occidentale în căutarea unor locuri de muncă mai bine plătite, România a eliberat în primul semestru al acestui an peste 11.000 de permise de muncă, faţă de 10.500 de permise eliberate în întregul an 2018. Printre principalii beneficiari au fost muncitorii din Vietnam, Republica Moldova şi Sri Lanka. Majoritatea acestor angajări au fost făcute prin intermediul societăţilor de recrutare, specializate în mâna de lucru din Asia, al căror număr a crescut exploziv.

Citește și
familii victime Vietnam
Două dintre victimele din "camionul morţii" veneau din România. Mărturiile familiilor
Pedeapsa primită de doctorița din Suceava judecată pentru că a luat mită de la 280 de pacienți bolnavi de cancer în 20 de zile

"La început eram solicitaţi pentru proiecte de talie modestă însă în ultimii trei ani cererea de muncitori pentru mari proiecte a crescut puternic", a declarat directoarea companiei Multi Professional Solutions, Corina Constantin.

Potrivit unui studiu realizat de firma americană Manpower, patru din cinci angajatori români au dificultăţi în a găsi angajaţi. În Ungaria, numai în sectorul industriei lipsa de mână de lucru este estimată undeva între 40.000 şi 50.000 de persoane.

"Este imposibil să fie derulate proiecte de anvergură fără muncitori străini", a explicat Eva Toth, reprezentant al unui sindicat din industria chimică din Ungaria.

Potrivit primarului Daniel Băluţă, cei aproximativ 500 de vietnamezi care lucrează pe şantierele din sectorul 4 primesc un salariu net echivalent cu 900 de euro pe lună, adică cu o treime mai mult decât salariul mediu din România.

Însă liderul sindical Dumitru Costin, de la BNS, critică ceea ce a numit "comportamentul abuziv" al mai multor patroni faţă de imigranţi. Potrivit lui Costin, inspectorii de muncă nu pot verifica dacă normele cu privire la condiţiile de muncă sunt respectate deoarece le este imposibil să comunice direct cu angajaţii. "Atunci când au călătorit mii de kilometri pentru a găsi un loc de muncă, este evident că vor asculta fără proteste şi vor munci ore suplimentare neplătite pentru a nu fi retrimişi înapoi în ţara de origine", susţine Dumitru Costin.

La rândul său, Zoltan Laszlo, şeful sindicatului lucrătorilor din metalurgie din Ungaria (VSZSZ), afirmă că muncitori ungari sunt supuşi la presiuni din partea şefilor lor atunci când li se spune că port fi înlocuiţi foarte uşor de muncitori ucraineni, mongoli sau vietnamezi.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
Citește și...
Cine sunt europenii care se vor putea angaja fără restricții în Marea Britanie, după Brexit
Cine sunt europenii care se vor putea angaja fără restricții în Marea Britanie, după Brexit

Cine sunt străinii care se vor putea angaja fără restricții în Marea Britanie, după Brexit. Când intră în vigoare noul sistem de imigrație

Două dintre victimele din
Două dintre victimele din "camionul morţii" veneau din România. Mărturiile familiilor

Apar noi detalii şocante în cazul celor 39 de emigranţi care au fost găsiţi morţi într-un camion, în Anglia.

Avantajele care îi țin pe muncitorii români în țară. Cât au ajuns să câștige acum
Avantajele care îi țin pe muncitorii români în țară. Cât au ajuns să câștige acum

Sunt speranțe în domeniul construcțiilor, unde muncitorii spun că, datorită unor avantaje care țin și de viață de familie, dar și de aspecte financiare, nu mai vor să plece peste granița perioade mari de timp.

Recomandări
Ucraina a retras de urgență o temută armă americană de pe front. Este prea slabă în lupta cu Rusia
Ucraina a retras de urgență o temută armă americană de pe front. Este prea slabă în lupta cu Rusia

Armata Ucrainei a decis să retragă una dintre armele pe care i le-a furnizat Washingtonul, după ce s-a constatat că este vulnerabilă în timpul atacurilor rusești.

Cine sunt politicienii cu dosare penale care candidează la alegerile locale. La Iași, primarul Mihai Chirica are 4 dosare
Cine sunt politicienii cu dosare penale care candidează la alegerile locale. La Iași, primarul Mihai Chirica are 4 dosare

Acuzațiile procurorilor și dosarele penale întocmite pe numele lor nu îi țin pe politicieni departe de funcții. 

Curtea Supremă din SUA a dezbătut imunitatea penală a lui Trump.
Curtea Supremă din SUA a dezbătut imunitatea penală a lui Trump. "Fără ea, nu vei face nimic, devii un președinte onorific"

Curtea Supremă a SUA a dezbăutut, joi, imunitatea penală a lui Donald Trump. Majoritar conservatoare, aceasta a părut să respingă argumentele candidatului republican la Casa Albă.