Avantajele care îi țin pe muncitorii români în țară. Cât au ajuns să câștige acum

Ultima actualizare: 20-10-2019 19:43

Sunt speranțe în domeniul construcțiilor, unde muncitorii spun că, datorită unor avantaje care țin și de viață de familie, dar și de aspecte financiare, nu mai vor să plece peste granița perioade mari de timp.

Majorarea salariului minim pe economie și scăderea anumitor taxe a descurajat munca la negru. Așa se face că numărul angajaților declarați a crescut cu 23%.

Este și cazul a doi constructori, care muncesc de 14 ani împreună. Au fost plecați de mai multe ori în străînătate, dar de trei săptămâni s-au întors din Germania, ca să lucreze acasă.

Acolo e singurătate, fără familie, puțin mai dificil. Cel mai bine aici este, să fii în România. Lângă familie e cel mai bine.”

”Dorul de copii, de familie, te întoarce la 180 de grade. Bani tot aduni, aduni, dar importantă e familia. ”

”Un salariu mediu care era înainte...mă comparăm cu o femeie de serviciu. Acum salariile au mai crescut și ne-a determinat să mai stăm și lângă familie, că nu mai e atât de bine nici afară.

În ultimul an, salariul mediu net în construcții a crescut cu aproape 1.000 de lei, de la puțin peste 2.000 de lei, cât era anul trecut, la 3.000 de lei. La finalul anului trecut, Guvernul a decis să majoreze salariul minim în construcții la 3.000 de lei brut și să scadă taxele. Asta înseamnă aproape 2.400 de lei în mână, aproape dublu față de salariul minim pe economie net.

Măsurile au avut însă și alte efecte.

Reprezentant firmă de construcții: ”Efectele au fost chiar mult mai consistente decât ne-am așteptat. Noi nu ne-am așteptat de exemplu să avem o creștere a numărului de salariați de 23%.”

Din activitatea care se desfășura la negru a ieșit la suprafață, se lucrează oficial mult mai mult decât înainte.

În același timp, spun constructorii, nu mai pleacă atât de mulți muncitori în străinătate, ca înainte.

Reprezentant firmă de locuri de muncă: ”La noi s-a văzut clar în zona de aplicări. Pe străinătate aplicările au scăzut, față de anul trecut. În 2019 au scăzut aplicările românilor care vor să muncească în străinătate cu aproximativ 10%, iar aplicările în construcții în România au crescut cu 16%. Deci practic românii sunt mult mai interesați de joburi în construcții în România, în acest moment. ”

Chiar și așa, angajatorii în construcții încă se confruntă cu lipsa forței de muncă. Așa că salariile ar urma să crească și mai mult, spun ei.

Antoanela Comșa, Asociația Investitorilor Imobiliari: ”Încep să ceară din ce în ce mai mulți bani, iar dezvoltatorii, firmele de construcții, uneori se văd nevoite să plătească un salariu mai mare ca să poată să își asigure finalitatea proiectului. Nu uitați că majoritatea dezvoltatorilor au totuși niște termene cu clienții lor. Nu contează că eșți un dezvoltator de birou, de retail sau de rezidențial. ”

Volumul lucrărilor în construcții a crescut în ultimul an cu peste 30% în România, potrivit Institutului de Statistică, adică cea mai mare creștere din Europa.

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO