Adriean Videanu: In curand vom monitoriza preturile din magazine
UPDATE: Autoritatile cer transparenta pe piata produselor alimentare si nealimentare. Teoretic, fiecare dintre noi va avea posibilitatea sa aleaga ce-si doreste la pretul cel mai mic.
Practic, pentru asta Guvernul trebuie sa puna la punct observatorul preturilor, care ar putea aduce ieftiniri de cateva procente.
Observatorul preturilor va aduna informatii despre produse de la institutul National de Statistica, Ministerul Agriculturii si Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor.
Datele vor fi publicate pe internet si, posibil, pe ecranul unor info-chioscuri amplasate in punctele aglomerate din orase.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Consumatorii vor putea compara astfel cat costa acelasi produs la mai multe magazine si va putea face cumparaturile cele mai convenabile. Efectul de ieftinire poate veni din faptul ca vanzatorii vor incerca sa mentina cele mai joase tarife de pe piata pentru a nu-si pierde clientii.
In lipsa acestui comparator, reporterii ProTV au constata ca in acelasi lant de magazine, aceleasi produse costa diferit.
Am comparat preturile mai multor produse din Bucuresti, Iasi si Arad. Astfel, in acelasi lant de hipermarketuri si la acelasi produs, am gasit preturi diferite intre Bucuresti si Iasi. Pentru lapte, unt si cascaval, de exemplu, iesenii platesc mai putin decat in Bucuresti.
Intr-un alt lant de hipermarketuri sunt insa produse pe care cei din Iasi platesc mai mult decat in acelasi hipermarket de la Bucuresti. Iaurtul si ouale sunt exemple in acest caz.
Sunt si alimente, cum ar fi faina si malaiul care, sub numele aceluiasi magazin din Bucuresti, Iasi si Arad au preturi diferite. In ambele cazuri, cele mai scumpe sunt in Capitala.
Un demers similar vor incerca autoritatile, prin observatorul preturilor.
Retailerii resping insa ideea ca produsele se vor ieftini, asa cum se asteapta ministerul economiei.
Cercetarea va incepe cu produsele de baza, urmand sa fie publicate si preturile serviciilor. Din cele 43.000 de verificari facute de inspectorii de Protectia Consumatorului de la inceputul anului, in 12.000 de cazuri sunt abateri pe informarea corecta a cetateanului.
In plus, Consiliul Concurentei poate observa daca unul sau mai multi comercianti au incalcat concurenta majorand nejustificat preturile.
Mai multe despre acest subiect pe www.incont.ro.