ADMITERE LICEU 2013. Cum se completeaza fisa de admitere la liceu

admitere

ADMITERE LICEU 2013. Mai jos este prezentat, conform metodologiei oficiale de desfasurare a admiterii in licee, modul de completare al Fisei de inscriere in Anul Scolar 2013-2014.

Inainte de a completa fisa de ADMITERE LA LICEU, este bine ca elevii care au aflat REZULTATELE LA EVALUARE NATIONALA 2013 sa citeasca aceste informatii oferite de EDU.RO

EDU.RO a publicat de asemenea si lista locurilor libere la liceele din tara.

 

Ghidul admiterii computerizate: cum se completeaza fisa de admitere la liceu, conform EDU.RO:

Citește și
Elevi
EVALUARE NATIONALA 2013. Cum au privit elevii proba de romana: "S-a facut o varza in capul meu"
VIDEO. Zelenski, reacție după discuția dintre Olaf Scholz și Vladimir Putin

1. Completarea optiunilor pe fisa de admitere se face in ordinea preferintelor candidatilor.

2. Completeaza pe primele locuri optiunile pe care le doresti cel mai mult, chiar daca nu esti sigur ca media iti permite sa intri la aceste optiuni. Nu vei fi dezavantajat. Continua cu optiuni care i-ar placea, apoi optiuni la care nu te-ar deranja sa fii repartizat. Incheie cu optiunile cele mai putin dorite, dar pe care trebuie sa le enumeri pe fisa, pentru siguranta. Este preferabil sa intri la un liceu care nu iti place decat sa nu intri deloc! Nu completa o optiune nedorita inaintea unei optiuni dorite! Prima optiune este si prima luata in considerare pentru fiecare elev.

3. Tine cont de mediile de admitere din anii precedenti pentru a-i calcula sansele de intrare la fiecare dintre optiunile exprimate.

4. Completarea unui numar mare de optiuni pe fisa de admitere NU ii poate dauna in niciun fel, oricum intri la prima optiune a ta la care mai sunt locuri. In schimb, un numar prea mic de optiuni iti poate diminua serios sansele de a fi admis! Exista riscul de a nu avea o medie suficient de buna pentru niciuna din optiunile exprimate. Nu exista niciun “numar magic” de optiuni care trebuie completate pe fisa: important este ca acest numar sa fie suficient de mare ca sa permita repartizarea si sa fie ordonate – de la cea mai dezirabila la cea mai putin dezirabila.

5. Statistic, mediile de admitere sunt de la un an la altul putin mai mari, un motiv in plus pentru a completa cat mai multe optiuni pe fisa! Este posibil ca anul acesta media de intrare la una din optiuni sa fie mult mai mare decat anii trecuti, la fel cum este posibil sa fie mai mica. Mediile anilor trecuti sunt
orientative.

6. Validarea fiselor este o operaiune simpla, dar obligatorie pentru toti candidatii - eventualele greseli aparute in transcrierea mediilor din cataloagele scolare pe fisa de optiuni, in completarea numelui candidatului sau scrierea neciteata a codurilor liceelor pot cauza neplaceri. Computerul “nu stie” ca un elev a completat codul 115 dar de fapt il intereseaza specializarea cu numarul 151, sau ca media de absolvire nu este 5,75 ci 7,55! Pentru a evita neplacerile cauzate de transcrierea gresita a datelor de pe fisa, procedura necesita tiparirea fiselor asa cum au fost introduse ele in baza de date. Fisa astfel tiparita, numita “fisa martor”, se transmite la scoala de provenienta. In cele cateva zile ramase intre introducerea fisei in computer si data limita, dirigintii sunt cei care convoaca la scoala toti elevii insotiti de parinti, care verifica optiune cu optiune corespondenta fisei de martor cu fisa originala, semnand pentru conformitate. Neconcordantele intre fisa completata si fisa martor trebuie semnalate imediat conducerii scolii, care revine la centrul de colectare a datelor pentru a se face corectia.

7. Intre momentul validarii fisei si repartizarea computerizata, fisele sunt centralizate in bazele de date judetene si de aici in baza de date nationala de la Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului.

8. Dupa verificari multiple si corectarea erorilor semnalate are loc repartizarea computerizata.

9. Algoritmul de repartizare ordoneaza elevii descrescator dupa media de admitere, repartizandu-i pe rand, incepand de la elevul cu cea mai buna medie. Pentru fiecare elev, se cauta prima optiune de pe lista unde mai sunt locuri libere si elevul este repartizat la acea optiune. Daca la un moment dat se gaseste un elev la care optiunile exprimate in fisa nu ii permit sa intre la nici un liceu (pentru ca locurile au fost deja ocupate de cei cu medie mai mare decat el), elevul respectiv ramane nerepartizat.

REZULTATE EVALUARE NATIONALA 2013

Pentru a intelege mai usor algoritmul, luam urmatoarele exemple:

1. Presupunem ca elevul are media 10. El este cel mai bun din judet, este repartizat primul, deci la prima sa optiune. El este primul care ocupa primul loc din judet.

2. Presupunem ca elevul are media 9 si la prima sa optiune s-au ocupat 14 locuri de catre 14 elevi cu medii mai mari decat media lui. El va fi al 15-lea repartizat la prima sa optiune.

3. Presupunem ca elevul are media 8 si la prima sa optiune s-au ocupat toate locurile de catre elevi cu medii mai mari decat a lui. Daca la a doua sa optiune mai exista locuri libere, el va repartizat la a doua sa optiune. Altfel, se verifica a treia optiune de pe fisa sa, si urmatoarele, in ordine, pana la gasirea primei sale optiuni la care mai sunt locuri libere. De notat ca nu se poate intampla ca „locul tau” sa fie ocupat de catre cineva cu medie mai mica decat a ta, pentru ca tu esti repartizat inaintea lui!

4. Presupunand ca elevul A are media de admitere 8.93 si optiunea X pe locul 2 in fisa de optiuni, iar elevul B are media de admitere 8.91 si opiunea X pe locul 1 in fisa de optiuni, candidatul A are prioritate la repartizarea pentru optiunea X (in cazul in care candidatul A nu a fost repartizat la optiunea de pe primul loc), avand media mai mare decat B.

 

1. Observatie: Campul Nr.inreg, care se gaseste in partea dreapta - sus, nu se completeaza. El reprezinta numarul de inregistrare pe care il va primi fisa de inscriere in momentul depunerii ei.

2. Se completeaza urmatoarele campuri in fisa de inscriere:
Codul numeric personal (camp obligatoriu)
Data nasterii (camp obligatoriu)
Numele (camp obligatoriu)
Init. tatalui (camp obligatoriu)
Prenumele (camp obligatoriu)
Cod judet - cod scoala provenienta (camp obligatoriu) - se observa ca sunt doua seturi de casute. In primul set se introduce codul judetului iar in al doilea set se introduce codul scolii de provenienta. (Exemplu: un elev din Vaslui, introduce la codul judetului VS, pentru Bucuresti se va completa cu B, iar celalalt camp se completeaza cu codul scolii de provenienta). Codul scolii de provenienta se gaseste in brosura editata de inspectoratul scolar judetean sau in lista scolilor din sectiunea Planul de scolarizare 2013, cand aceasta va fi publicata
Denumire (camp obligatoriu) - reprezinta numele scolii de provenienta.
Media evaluare nationala (camp obligatoriu) - media generala obtinuta de candidat la evaluarea nationala sustinuta in clasa a VIII-a.
Media teze nationale - media candidatului la tezele cu subiect unic sustinute in clasa a VIII-a pentru seriile 2008 si 2009 (respectiv media la testele nationale pentru seriile 2004-2007).
Media claselor V-VIII (camp obligatoriu) - media candidatului pe parcursul celor 4 ani de studiu.
Media admitere (camp obligatoriu) - media de admitere a candidatului calculata conform formulei din algoritmul de repartizare. Media de admitere este egala cu (ABS + EN) : 2, unde:

EN=media obtinuta la evaluarea nationala sustinuta in clasa a VIII-a, (pentru absolventii de pana in anul 2003 inclusiv media de la examenul de capacitate, pentru absolventii din perioada 2004-2007 media de la testele nationale, pentru absolventii din 2008 si 2009 media la tezele cu subiect unic sustinute in clasa a VIII-a)
ABS=media generala de absolvire a claselor a V-a - a VIII-a;
MA=media de admitere.


Nota evaluare nationala limba romana / Nota teze nationale limba romana VIII 1 (camp obligatoriu) - reprezinta nota candidatului obtinuta la evaluarea nationala la limba romana sau nota candidatului la tezele nationale la proba de limba romana pe semestrul 1 din cls. a VIII-a. (seria precedenta 2009 inclusiv)
Nota teze nationale limba romana VIII 2 - reprezinta nota candidatului obtinuta la tezele nationale la proba de limba romana pe semestrul 2 din cls. a VIII-a. (seria precedenta 2009 inclusiv)
Nota evaluare nationala matematica / Nota teze nationale matematica VIII 1 (camp obligatoriu) - reprezinta reprezinta nota candidatului obtinuta la evaluarea nationala la matematica sau nota candidatului obtinuta la tezele nationale la proba de matematica pe semestrul 1 din cls. a VIII-a. (seria precedenta 2009 inclusiv)
Nota teze nationale matematica VIII 2 - reprezinta nota candidatului obtinuta la tezele nationale la proba de matematica pe semestrul 2 din cls. a VIII-a. (seria precedenta 2009 inclusiv)
Disciplina la alegere - se va completa disciplina la care se vor sustine tezele nationale. Aceasta poate fi Istorie sau Geografie. (seria precedenta 2009 inclusiv)
Nota teze nationale istorie/geografie VIII 1 - reprezinta nota candidatului obtinuta la tezele nationale la proba de istorie/geografie pe semestrul 1 din clasa a VIII-a. (seria precedenta 2009 inclusiv)
Nota teze nationale istorie/geografie VIII 2 - reprezinta nota candidatului obtinuta la tezele nationale la proba de istorie/geografie pe semestrul 2 din clasa a VIII-a. (seria precedenta 2009 inclusiv)
Nota evaluare nationala limba materna / Nota teze nationale limba materna VIII 1 - este compus din doua zone: una destinata codului limbii si o alta destinata notei primite de candidat la evaluarea nationala la limba materna sau la tezele nationale la limba materna pe semestrul 1 din clasa a VIII-a (pentru seria precedenta 2009 inclusiv). Aceasta nota va participa la calculul mediei de admitere. Codul limbii va fi preluat din brosura editata de inspectoratul scolar judetean.
Nota teze nationale limba materna VIII 2 - este compus din doua zone: una destinata codului limbii si o alta destinata notei primite de candidat la tezele nationale la limba materna pe semestrul 2 din clasa a VIII-a. Aceasta nota va participa la calculul mediei de admitere. Codul limbii va fi preluat din brosura editata de inspectoratul scolar judetean si va fi acelasi cu cel de la campul Nota teze nationale limba materna VIII 1. (seria precedenta 2009 inclusiv)
Nota la proba de limba materna - este compus din doua zone: una destinata codului limbii si o alta destinata notei primite de candidat la proba de limba materna. Codul limbii va fi preluat din brosura editata de inspectoratul scolar judetean.
Nota la proba de limba moderna - este compus din doua zone: una destinata codului limbii si o alta destinata notei primite de candidat la proba de limba moderna. Codul limbii va fi preluat din brosura editata de inspectoratul scolar judetean.
Optiuni (camp obligatoriu) - reprezinta lista optiunilor alese de candidat. Ordinea optiunilor de pe fisa este semnificativa, prima optiune exprimata este luata in considerare inaintea celorlalte optiuni. Fiecare optiune este formata din 3 cifre. Codul optiunilor se preiau din brosura editata de inspectoratul scolar judetean sau din listele care se vor gasi in sectiunea Planul de scolarizare 2013.
Diriginte (camp obligatoriu) - semnatura dirigintelui candidatului.
Candidat (camp obligatoriu) - semnatura candidatului.
Parinte (camp obligatoriu) - semnatura parintelui candidatului.

 

EVALUARE NATIONALA 2013. Calendar pentru absolventii de clasa a VIII-a

14 iunie Incheierea cursurilor pentru clasa a VIII-a

17-19 iunie Inscrierea la Evaluarea Nationala

25 iunie Limba si literatura romana - proba scrisa

26 iunie Limba si literatura materna - proba scrisa

27 iunie Matematica - proba scrisa

29 iunie Afisarea rezultatelor (pana la ora 16)

29 iunie Depunerea contestatiilor (orele 16 - 20)

30 iunie - 2 iulie Rezolvarea contestatiilor

3 iulie Afisarea rezultatelor finale dupa contestatii
 

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Așa au provocat kosovarii ultrașii din România: gesturile făcute înainte de scandarea "Serbia, Serbia"
FOTO Așa au provocat kosovarii ultrașii din România: gesturile făcute înainte de scandarea "Serbia, Serbia"
Citește și...
EVALUARE NATIONALA 2013 MATEMATICA. Subiecte si barem examenul de EVALUARE NATIONALA 2013 Matematica
EVALUARE NATIONALA 2013 MATEMATICA. Subiecte si barem examenul de EVALUARE NATIONALA 2013 Matematica

EVALUARE NATIONALA 2013. Peste 196.000 de elevi de clasa a VIII-a au sustinut joi proba la matematica la EVALUARE NATIONALA 2013.

EVALUARE NATIONALA 2013. Cum au privit elevii proba de romana:
EVALUARE NATIONALA 2013. Cum au privit elevii proba de romana: "S-a facut o varza in capul meu"

EVALUARE NATIONALA 2013 - Supravegheati de camerele video, aproape 200.000 de adolescenti au dat primul examen din viata lor.

EVALUARE NATIONALA 2013. Prelungire cu o ora pentru 6 elevi, din cauza unor probleme medicale
EVALUARE NATIONALA 2013. Prelungire cu o ora pentru 6 elevi, din cauza unor probleme medicale

Sase absolventi de clasa a VIII-a au avut prelungit timpul de redactare a tezei cu o ora din cauza unor probleme medicale, iar alti 51 au absentat la prima proba a Evaluarii Nationale, transmite corespodentul MEDIAFAX.

Recomandări
Prețurile din România cresc mai repede decât în orice alt stat din UE. Scumpirile, cauzate de majorările de salarii și pensii
Prețurile din România cresc mai repede decât în orice alt stat din UE. Scumpirile, cauzate de majorările de salarii și pensii

În 2024, România rămâne campioana scumpirilor în Uniunea Europeană. Conform previziunilor Comisiei Europene, țara noastră va încheia anul cu cea mai mare rată a inflației, ceea ce înseamnă că la noi prețurile cresc mai repede decât în orice alt stat UE.

Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului

Premierul Marcel Ciolacu spune că a primit răspuns scris din Ucraina privind interdicţia lui George Simion în această ţară și a făcut public documentul primit de la Kiev.

Povestea unei școli din Buzău care a reușit să reducă abandonul școlar. Cum sunt motivați elevii și părinții lor
Povestea unei școli din Buzău care a reușit să reducă abandonul școlar. Cum sunt motivați elevii și părinții lor

Campania „Deșteaptă-te, România!" ajunge vineri seară la final. În aceste două săptămâni Știrile ProTV au prezentat modele educaționale din țară și din străinătate, promovate de dascăli care susțin excelența.