Cei 10 evazionisti care au sapat groapa agricultorilor romani. Statul, furat cu 5 milioane de euro

Dată publicare: 21-05-2012 17:53
Dată actualizare: 29-08-2012 17:33


Mai multe chimicale pentru noi, mai putini bani la bugetul de stat si o groapa uriasa sapata agricultorilor romani. Astfel s-ar traduce smecheriile cu legume-fructe, un domeniu in care se invart zeci, chiar sute de milioane de euro anual, la negru.

Recunoscuta chiar de guvern, care a decretat-o problema nationala, evaziunea fiscala reprezinta 10% din Produsul Intern Brut, adica in jur de 54 miliarde de lei.

Pepene din Grecia, struguri din Chile, capsune din Turcia. Fructele si legumele de import au invadat pietele din Romania. Cum este posibil? Simplu, unii dintre cei care le aduc in tara nu-si platesc darile catre stat, asadar isi permit sa tina pretul mai jos decat producatorii nostri

Este si exemplul unor evazionisti luati luni la intrebari de politistii din Ilfov. Zece indivizi aduceau in tara in fiecare luna cate 300 de camioane incarcate ochi cu fructe si legume. Toate ajungeau in cel mai mare en-gros de profil din tara, care se afla in Afumati. De aici, comerciantii le preluau si le imprastiau in pietele din Romania.

Pana sa ajunga la taraba, produsele erau trecute prin zeci de firme fantoma. Administratorii inregistrau in contabilitate facturi false si declarau sedii la adrese care nici macar nu exista, pentru a reusi sa le piarda urma si a scapa astfel de plata taxelor.

S-a ajuns astfel ca in doi ani de zile, in visterie sa intre mai putin cu 5 milioane de euro. Bani esentiali pentru pensii sau ajutoare sociale. Iar aceasta suma se refera numai la gruparea prinsa acum.

De cand a inceput anul au fost identificate peste 400 astfel de cazuri, care au saracit statul roman cu 82 de milioane de lei. 200 de persoane sunt cercetate in aceste dosare.


VIDEO PROTVPLUS.RO