ADIO concediu medical pentru plecat la pescuit sau lipsa de chef de munca!
Noile amenzi pentru concediile medicale ilegale ar putea intra in vigoare in luna mai, potrivit termenului prevazut in Ordonanta de Urgenta publicata marti in Monitorul Oficial.
Decizia vine dupa ce, in ultimii ani, s-au dat concedii medicale cu nemiluita, de catre majoritatea medicilor. Potrivit datelor, in sistemul de asigurari de sanatate au fost inregistrate aproximativ 3.250.000 de concedii medicale, din care 1.825.000 prescrise de catre medicul de familie, 532.000 de catre doctorii din ambulatoriu si 884.000 de catre spitale.
Un caz recent, dat exemplu de catre oficialii Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, arata ca un bolnav a avut un concediu initial intre 11-20 noiembrie 2009, pentru bronsita, apoi 23-30 noiembrie pentru hipertensiune, din 3 decembrie pana in 15 decembrie tot pentru hipertensiune, apoi din 16 decembrie pana in 31 ianuarie pentru intindere de ligamente apoi 1-2 februarie 2010 tulburare afectiva, iar din 3 februarie pana in 28 februarie pentru un episod depresiv, certificatele fiind eliberate de diversi specialisti.
Potrivit noii legi, vizita la domiciliul bolnavului va fi facuta numai la sesizarea scrisa a angajatorului. Asa se va verifica daca pacientul este acasa si urmeaza indicatiile medicului care i-a dat concediul medical. Verificarea va fi facuta de o echipa din care face parte un reprezentant al CNAS si al politiei, dar inainte de aceasta angajatorul poate trimite el insusi oameni sa verifice daca salariatul lui este acasa sau si-a luat concediu medical ca sa se plimbe.
Amenzi intre 2.500 si 10.000 de lei
Refuzul nejustificat de plata a indemnizatiilor, calculul si plata eronate ale acestora se vor sanctiona cu amenzi cuprinse intre 2.000-5.000 de lei, dublul fata de cuantumul prezent.
Mai mult, eliberarea certificatelor de concedii medicale cu nerespectarea prevederilor legale in vigoare se va sanctiona cu amenzi cuprinse intre 5.000 si 10.000 de lei.
Totodata, actul normativ prevede ca medicii de familie au dreptul de a elibera certificate de concediu medical pentru incapacitate temporara de munca cu durata de cel mult 10 zile calendaristice fata de 14 cat este in prezent. Durata cumulata a concediilor acordate de medicul de familie pentru un asigurat nu poate depasi 30 de zile calendaristice in ultimul an fata de 45 pana acum.
Dupa a 61 zi de concediu se va putea prelungi de care specialistr pana la 183 de zile cu aprobarea medicului expert al asigurarilor sociale. Sunt exceptate de la aceste prevederi afectiuni precum tubercoloza, neoplazii, SIDA, concediile pentru sarcina si lauzie, ingrijirea copiilor bolnav, pentru reducerea timpului de munca, pentru carantina, precum si pentru risc maternal, acestea nediminuand numarul zilelor de concediu.
Ministerul estimeaza ca asa se vor reduce cu 20% cheltuielile facute cu aceste concedii medicale.