Abandonați de părinți, iar apoi de stat. Normele ISU închid centrele de ocrotire nesigure
Sute de copii din orfelinate sunt abandonaţi din nou de statul român.
În lipsa avizelor de securitate a incendiilor, tot mai multe centre de ocrotire, în care minorii au crescut - unii de la câteva luni- pierd finanţarea de la bugetul de stat şi se închid. Iar copiii sunt returnaţi efectiv la direcţiile de protecţie socială sau transferaţi în alte cămine. Inspectorii nu fac decât să aplice legea, spun reprezentanţii ISU, care nu pot elibera documentele până când nu sunt remediate problemele.
120 de copii au crescut în centrul de la Odobeşti- trei case frumoase, cu livada, grădina şi sere. După Colectiv, inspectorii ISU le-au pus în vedere donatorilor americani că unele materiale sunt neconforme.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Sorin Neaga, administrator: “A trebuit să fie îmbrăcat cu un rigips rezistent la foc, l-am pus, şi după aceea ne-au spus că trebuie să fie proiect de la producătorul rigipsului, nu de la magazin.”
Mirela Alecu, asistent social: “Ne-a cerut alt proiect, altă documentaţie, trebuia să mergem din nou la expert... costurile erau foarte mari, şi şefii noştri nu şi-au permis.”
Mutarea s-a făcut, la propriu, de pe o zi pe alta. “A venit într-o seară şi ne-a spus băieţi, trebuie să va faceţi bagajul că mâine plecaţi!”
E apăsătoarea tristeţea care rămâne în camerele unui centru de ocrotire, odată ce copiii au fost nevoiţi să îşi împacheteze lucrurile în saci şi să plece. La Odobeşti totul a început în februarie, când administratorii şi-au dat seama că nu au cum să obţină toate avizele. Au fost cândva 45 de copiii... acum nu mai este nici unul. Hainele le vor fi trimise curând.
Trei copii au ajuns la Bucureşti, într-un centru care întâmpina aceleaşi probleme - e prea aproape de casa vecină, centrală e în alt loc decât cel din proiect şi nu are detectoare de fum.
“Nu a fost emis acest aviz având în vedere neconcordanţele între documentaţia depusă şi normele în vigoare”, spune reprezentantul ISU. Pentru că nu a primit certificarea antiincendiu, centrul nu mai primeşte niciun ban de la statul român.
“Avem grijă de 26 de copii. A trebuit să restrângem activitatea, pentru că licenţierea serviciilor pe care Fundaţia Sf Macrina le oferea a fost suspendată”, explică părintele Gabriel Cazacu.
Şi primăria Sectorului 2 recunoaşte că încă un centru, construit din bani publici în Pipera, funcţionează fără aviz ISU. E aşadar momentul că Ministerul Muncii să înţeleagă că tocmai copiii trag ponoasele finanţării oprite şi să se implice concret, cu proiecte şi investiţii, în remedierea problemelor semnalate de inspectorii ISU.
Sursa: Pro TV
Etichete: incendiu, copii, isu, centre, autorizare, norme,
Dată publicare:
18-09-2017 19:03