Romancele se vor bronza pe propria raspundere, incepand din toamna. Cine NU va mai avea voie sa intre la solar
In Romania, minorii nu mai au voie la solar. Au aparut in sfarsit si norme de reglementare pentru saloanele de bronzat, la fel ca in Uniunea Europeana.
Mai mult, din toamna, toate centrele vor avea nevoie de autorizatie sanitara si de angajati specializati. La randul lor, clientii vor trebui sa semneze o declaratie pe proprie raspundere, care sa ateste ca nu au boli de piele si ca nu au consumat droguri sau alcool inainte de sedinta.
"Buna, vreau sa imi fac un abonament la solar. Ai mai fost la solar pana acum? Nu. Ai avut cazuri in familie de cancer cutanat? Nu. O citesti, asta e declaratie pe proprie raspundere, dupa care va trebui sa o semnezi" - cam asa vor decurge discutiile intre angajat si client din 14 septembrie, cand vor intra in vigoare normele de igiena pentru saloanele de bronzat. Tinerii care nu au implinit 18 ani nu vor fi primiti.
Ghiuru Laurentiu, manager salon de bronzare: "Vom cere tuturor persoanelor care vin la noi un buletin sa demonstreze ca au peste 18 ani si instruirea am inteles ca se va da un atestat de la directia de sanatate publica, care ne va acorda noua ca personal de salon sa instruim clientii."
Inainte de orice sedinta de bronzare, personalul fiecarui salon va trebui sa verifice starea pielii fiecarui client: daca are inflamatii, infectii, boli dermatologice sau leziuni deschise. Clientul poate evident sa refuze, insa trebuie sa semneze o declaratie pe proprie raspundere.
Pana la toamna, poprietarii saloanelor vor fi nevoiti sa arunce aparatura care nu corespunde normelor si sa inlocuiasca tuburile din interiorul aparatelor cu unele mai putin puternice, care sa nu depaseasca 0,3 w/m2.
Oana Grigore, purtatorul de cuvant al Ministerului Sanatatii: "Sunt norme in conformitate cu normativele europene. Timp de 6 luni de zile cabinetele acestea vor avea timp sa instruiasca personalul si sa isi calibreze aparatura personala."
Restrictiile publicate in Monitorul Oficial vin ca urmare a dublarii, in ultimii 5 ani, a incidentei melanoamelor in randul populatiei.