Scoala a inceput cu un dezacord ministerial, cu elevi emotionati si parinti mult mai atenti

×
Codul embed a fost copiat

Pentru 3,2 milioane de elevi romani a inceput scoala. Unii, vor tine minte aceasta zi drept prima dintr-un lung sir in care vor avea obligatii, iar parintii vor astepta de la ei note mari.

Pentru altii a fost doar un prilej de a-si revedea colegii si de a planui un nou chiul. Singurul optimist este ministrul Daniel Funeriu, care da de inteles ca s-a terminat cu vacanta din educatie si asteapta mai multa rigoare.

Dincolo de temeri, amenintari si promisiuni, cam toti copiii s-au prezentat la festivitati cu un surs pe buze. Li s-a sters dupa ce au aflat ca in curand vor da foarte multe teste.

Pentru boboci se incheie viata in puf. Pentru sistemul de invatamant, in general, ar trebui sa inceapa o noua era daca nu vrem sa ramanem vesnic pe un teren accidentat.

Emotiile si-au spus desigur cuvantul. Insusi ministrul Funeriu a pierdut o lupta cu acordul de gen, insa a castigat simpatia celor care-l asteptau: "Marea mea rugaminte, stimate doamne si stimate domni parinti..."

Citește și
parcari memorabile - 9
Soferii geniali nu sunt acestia. 17 parcari dezastruoase. GALERIE FOTO
Un român s-a însurat cu o prințesă din Africa și a devenit Sultan. Soția lui a venit în România pentru a-l susține în cariera politică

S-a prezentat la festivitate cu zece minute inainte de ora anuntata, asa ca parintii i-au dat zambind, pentru purtare, un punct in plus. Doar sonorizarea a intervenit brutal in discurs: "Declar asadar deschis acest an.... scolar. Doamne ajuta!"

Eliberat apoi de barierele tehnice, Funeriu a tinut sa semneze condica la clasele I. 

Curg rauri de lacrimi, desi scolarii abia au luat loc in banci. Cu atat mai mult cu cat ii asteapta din acest an noi rigori pe care parintii ramasi in curtea scolii le dezbat indelung. De la clasa intai si pana la a XII-a apare o ora saptamanala de lectura, dictare si intelegerea a textului. La gimnaziu pare un ajutor binevenit si e acceptata din start. In licee insa multi se vor rusina.

Fapt confirmat de studiile europene - 40% dintre elevii romani abia citesc sau pricep foarte greu sensul cuvintelor. Adevarul gol golut va putea fi vazut din nou peste doua saptamani, cand va fi introdus tot in premiera un test scris general. Valabil de la clasa I pana intr-a XII-a din toate materiile, pentru ca nivelul real al elevilor sa nu mai produca surprize.

Rezultatele vor fi dezbatute in sedinte cu parintii si trecute apoi intr-o fisa individuala a elevului. Aceasta il va urmari pana in iunie. Liceenii traiesc insa in prezent. Si in timp ce asculta absenti imnul si atunci cand trimit entuziasti noutati in contul de Facebook.

Singurii care nu au astfel de griji sunt elevii din invatamantul privat care de luni s-au intors si ei in banci. Cu mult mai mult entuziasm fata de colegii lor de la stat. In prezent 70.000 de elevi invata in sistemul privat.

Obiceiul de a pleca de la ore e mostenit evident de la colegii mai mari. Numai ca exemplul lor a fost crunt pedepsit la examenele de bac din aceasta vara cind s-au inregistrat cele mai proaste rezultate din istorie.

''In Liceul de Metrologie Traian Vuia, 10% dintre elevi au ramas repetenti in anul scolar precedent. Promovarea la bacalaureat a fost de numai 22%. Se pune intrebarea daca cei care incep acum anul terminal vor fi o noua generatie de sacrificiu sau primii care-si vor schimba soarta.''

Pentru inceput cei vazuti acum ca exemple in acest liceu nu prea au cu ce sa se mandreasca.

Sunt multumiti de notele mediocre si pentru ca de-a lungul scolii au fost invatati de profesori la randul lor mediocrii. Acest an e primul in care nu au mai fost primiti la catedra cei care au luat note de 2 si de 3 la examene. Sunt insa multi care de abia au obtinut 5 si care predau de azi la catedra. Cum cei buni nu mai vor sa intre in sistem, inspectorii s-au chinuit pana in ultimul moment sa acopere posturile.

Intrebarea "cati necalificati intra in sistem" ii supara inclusiv pe sefii din minister.

Numai ca titularii sunt mai demotivati ca niciodata. Aceasta doamna, cu 29 de ani de experienta, ne-a spus cu ochii inlacrimati ca regreta intrarea in invatamant.

"Azi am luat clasa a IX-a si ca sa-i primesc cum se cuvine le-am luat niste bomboane. Te rog sa ma crezi ca m-am imprumutat cu un milion ca sa le iau bomboane. Nu mi s-a intamplat niciodata", spune Georgeta Rujan, profesor de stiinte economice.

Daca posturile de dascal au fost acoperite cu chiu cu vai, probleme mari sunt la personalul auxiliar, in special in gradinite.

E jale la infirmire, femei de serviciu, adminitratori, contabili, paznici, fochisti, mecanici. Au plecat. Pentru 500 de lei ce sa faca?, spune Cristian Ionescu, director la Administratia Scolilor sector 6.

Ne asteapta asadar, in Educatie, un an mai greu ca niciodata care ne va demonstra in ce masura cutremurul din invatamant din aceasta vara ne-a invatat sau nu ceva.

Articol recomandat de sport.ro
Tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2026, simulată! Cu cine a picat România în grupa de 5
Tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2026, simulată! Cu cine a picat România în grupa de 5
Citește și...
"F....K SCHOOL!" Mesaj pe tricoul unui elev din Timisoara. Moda la adolescenti in prima zi de scoala

Tricouri mulate, blugi, camasi decoltate si fuste scurte. Asa au aratat elevii de liceu, in prima zi de scoala. Unul dintre tineri a afisat chiar un mesaj mult mai indraznet.

Soferii geniali nu sunt acestia. 17 parcari dezastruoase. GALERIE FOTO
Soferii geniali nu sunt acestia. 17 parcari dezastruoase. GALERIE FOTO

Unul dintre cele mai importante lucruri pe care orice sofer le invata inca din scoala este parcarea masinii. In cateva fotografii postate pe internet, se vede ca prorpietarii acestor vehicule au nevoie de mai multe exercitii.

"Vine scoala, bine-mi pare!" Cum il faci pe copilul tau sa invete din placere

"Nu-i nimic, data viitoare va fi mai bine. Poate la testul urmatorul reusesti sa iei o nota mai mare decat colegul tau". Si exemplele ar putea continua.

Recomandări
Acoperișuri smulse de vânt, oameni răniți și accidente în vestul și centrul țării. Vremea severă se mută în sud și est
Acoperișuri smulse de vânt, oameni răniți și accidente în vestul și centrul țării. Vremea severă se mută în sud și est

Vântul a măturat cu o forță incredibilă vestul și centrul țării. 8 acoperișuri au fost luate pe sus în Caraș-Severin. Un tânăr din Timișoara a fost lovit de un panou publicitar desprins de o rafală.

Orașele în care se află cele mai accesibile cartiere din România. ”Condițiile de locuire sunt mai bine satisfăcute”
Orașele în care se află cele mai accesibile cartiere din România. ”Condițiile de locuire sunt mai bine satisfăcute”

Sibiu și Craiova sunt orașele care ar avea cele mai accesibile cartiere, arată un clasamant bazat pe votul locuitorilor. La polul opus, se află cartiere din Capitală, dar și din Cluj, unde oamenilor li se pare că viața lor este mai scumpă.

LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Oamenii pot vota până la 23:59 în toate cele trei zile
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Oamenii pot vota până la 23:59 în toate cele trei zile

A început votul în diaspora pentru alegerile prezidențiale. Românii din străinătate au la dispoziție trei zile pentru a-și alege președintele.