Unul dintre cei mai valorosi pictori romani alege viata simpla de la tara, pentru un vis ambitios. Povestea lui Stefan Caltia
In Tara Fagarasului, unul dintre cei mai valorosi pictori romani, Stefan Caltia, incearca sa salveze casele traditionale dintr-un loc drag inimii lui: satul in care a copilarit si care se regaseste in tablourile sale, expuse in marile galerii ale lumii.
Vara, pictorul se retrage in casa bunicilor, veche de 100 de ani, fara apa si curent electric. Ii invata pe copii sa iubeasca trecutul, iar efortul sau de a pune pe picioare o comunitate traditionala incepe sa dea roade.
In satul Sona, din Tara Fagarasului, te simti ca intr-un basm. In linistea locului, printre casele in culori de poveste, traieste unul dintre valorosi pictori romani ai momentului: Stefan Caltia.
Lucrarile sale sunt expuse in galerii din Berlin, Bonn, Londra sau Tokyo sau in colectii private, dar artistul se simte cel mai bine aici, in satul unde a copilarit, in casa bunicii, veche de 100 de ani, fara apa sau curent electric.
Ideea lui este o lupta cu mentalitatile distructive de azi: vrea sa salveze casele batranesti, de uraciunea unor modernizari barbare si de kitschul arhitectural care a distrus pentru totdeauna multe dintre satele Romaniei: ferestre si usi din termopan, ziduri betonate, acoperisuri din tabla, ornamente indoielnice din fier forjat si gresie din China.
Stefan Caltia, pictor: "Am fost in Muntenegru unde nu ai voie in toata tara aia sa acoperi casa altfel decat cu tigla. Si nu mai ai voie sa construiesti blocuri in zone rurale. Si nu mai ai voie sa faci alt tip de case."
Proiectul indraznet al artistului este acela de-ai face pe oameni sa intelega ca satul va atrage turisti si va capata valoare doar daca vor pastra trecutul. La inceput a umblat din casa in casa, incercand sa-i convinga pe oameni sa nu darame vechile fatade. Eforturile nu i-au fost in zadar. Din ce in ce mai multi vecini din zona se incumeta sa le redea caselor vechea glorie.
Viorel Giurgiu, localnic: "Bucatica cu bucatica, piatra cu piatra, ca nu ca la caramida ca intinzi sfoara si toate sunt la fel, astea sunt diferite te apleci de 10 ori dupa o piatra si pana am construit asta au trecut doua veri."
Stefan Caltia a facut in sat si o fierarie traditionala, dupa ce l-a convins pe primar sa repare cladirea veche.
Stefan Caltia, pictor: "Noi speram sa aduca, un flux de vizitatori de o anumita calitate, care sa aprecieze si lucrul dela fierarie si o sa vedeti si mica biblioteca de la scoala."
Acum aici este un atelier in care mesterii vor fauri umelte pentru constructia si intretinerea, in stil traditional, a caselor vechi. Cei mici, fascinati de unchiul Stefan, cum ii spun ei, - vin aici atrasi de magia locului si se bucura sa invete lucruri noi.
Dar si artistii consacrati deja pot sa vina aici sa invete tehnici noi si sa isi caute inspiratia. Printre primii este Matei Avramescu care a avut ocazia sa invete meserie de la un localnic generos: si-a donat toate sculele catre asociatia care incerca sa revitalizeze satul.
Lucrarea lui Matei si-a gasit deja locul in Casa Albastra, asa cum numesc localnicii gospodaria in curs de restaurare si care va deveni in curind o galerie de arta.
Matei Avramescu, sculptor: "A fost o experienta noua pentru mine si mai am multe de invatat."
Iar la Sona, povestea continua frumos, la fel ca in panzele pictorului, asa cum lui insusi ii place sa spuna: "Fantasticul este realitatea vazuta cu ochii unui copil."
Sursa: Pro TV
Etichete: case, arhitectura, fagaras, pictor, stefan caltia,
Dată publicare:
29-08-2015 19:54