7 români traversează Atlanticul pe un velier. Vor să strângă bani pentru copiii cu autism
5 bărbaţi şi doua femei, tineri impresionaţi de drama copiilor cu autism, dar şi părinţi care ştiu ce înseamnă această suferinţă, vor să-i ajute pe cei afectaţi, ignoraţi de statul român.
Formează împreună un echipaj de velier, care participă la o competiție de traversare a Atlanticului. La noi în ţară, o familie trebuie să plătească o mie de euro pe lună pentru tratamente, dacă are un copil care suferă de autism.
Cei 7 români curajoşi sunt deja în larg pe un velier, printre valuri de câţiva metri şi spun că vor pluti pentru speranţă.
Au plecat în luna septembrie din Grecia, au străbătut Strâmtoarea Gibraltar şi se grăbesc spre Gran Canaria. De acolo vor porni peste două săptămâni într-o competiţie alături de alte veliere.
Echipajul este înscris în Regata Arc, o competiţie lansată de un român în 1986, la care participa anual 300 de ambarcaţiuni şi 1500 de navigatori.
Trei săptămâni durează traversarea Atlanticului, iar în acest timp, oamenii trebuie să se descurce singuri, pe veliere. Ei trebuie să ajungă la linia de sosire până pe 15 decembrie în Santa Lucia - Caraibe.
Daniela Bolooi, preşedinte ONG, Help Autism; ''Donăm fiecare milă parcursă pentru 2700 de ore de terapie necesară recuperării copilului cu autism''
Iniţiatorii speră să strângă astfel 100 de mii de euro pentru aproape 500 de copii care au nevoie de tratament.
Printre ei este şi Răzvan. Are 4 ani şi jumătate şi îi place să deseneze. A fost dignosticat cu tulburări de spectru autist de la 2 ani, şi abia de două săptămâni face terapie.
În câţiva ani ar putea ajunge că David, un băieţel care a urmat tratamentul şi acum este considerat un copil normal.
Terapeut: ''De doi ani face terapie. Vorbea puţin, nu avea cunoştinţe: culori animale nimic, acum le ştie''
Însă pentru această evoluţie, tratamentul într-un centru de specialitate costă până la 1000 de euro lunar, plătit de părinţi.
În prezent în România sunt peste 30 de mii de copii suferă de autism, conform ONG-urilor. La nivel mondial 1 din 68 de copii este diagnosticat anual cu tulburări de spectru autist, în România însă incidenţa este mult mai mare.
Cei şapte români, care traversează Atlanticul pentru copiii cu autism, pot fi susţinuţi şi de cei de acasă, dacă fiecare cumpără mile sau donează ore de terapie pe site-ul helpautism.galantom.ro.
Sursa: Pro TV
Etichete: copii, autism, diagnostic, atlantic, tratamente,
Dată publicare:
31-10-2017 19:36