Copii cu autism din România, respinși de grădinițele de stat

Ultimul update: Duminica 01 Octombrie 2017 18:28
Data publicarii: Duminica 24 Septembrie 2017 17:35
Categorie: Sanatate

Părinţii copiilor cu autism sunt sufocaţi de costurile terapiilor şi nu în ultimul rând al grădiniţelor private, pentru că cele de stat îi evită.

Responsabilii din Ministerul Sănătăţii promit strategii prin care să le fie asigurate condiţiile necesare, dar recunosc că nu avem destui specialişti şi nici bani pentru organizarea unor centre speciale.

De 3 ani, de când au aflat că fetiţa lor suferă de autism, părinţii lui Ines au cheltuit zeci de mii de euro pentru terapie. De câteva luni, fetiţa a început să pronunţe câteva cuvinte, însă nu poate sta nicio secundă nesupravegheată. A fost respinsă în 5 grădiniţe de stat, aşa că ai ei sunt nevoiţi să plătească 1600 de lei lunar pentru una particulară. La această suma, se adaugă 2000 de lei pentru tratament.

Teodora Dumitrof, mama lui Ines: ''Statul ne dă 1000 de lei pe luna doar. Nu avem terapie gratuită, nici consiliere psihologică.'

În Spania, Austria sau Marea Britanie copiii cu autism sunt integraţi în şcolile de masă. Li se asigura transportul de acasă, iar terapia este gratuită. Părinţii lor beneficiază de consiliere psihologică pentru a accepta mai uşor situaţia. Responsabilii români nici nu visează la aşa ceva.

Doctor Cristian Grasu, secretar de stat în Ministerul Sănătății: "Anul trecut au fost pregătiţi 100 de oameni pentru diagnosticare. Nu avem suficient personal.''

Statisticile oficiale arată că în România sunt 7200 de copii diagnosticaţi cu autism. însă ONG-urile spun că numărul este mult mai mare. Și nu ar fi de mirare dacă ne gândim că doar anul trecut au fost înregistraţi peste 3200 de copii cu această afecţiune. Din păcate mulţi dintre ei sunt deja adolescenţi, ceea ce înseamnă că recuperarea este aproape imposibilă.

Voluntarii care îngrijesc astfel de copii spun că numărul lor crește de la un an la altul şi pentru că au fost îmbunătăţite metodele de diagnostic. Însă este foarte important că părinţii să realizeze din timp că cel mic are o problema şi să îl ducă la doctor.

Adriana Bălșeanu, preşedintele asociației: ''Copilul cu autism nu răspunde când îl strigi, nu poate să facă diferite acţiuni. De exemplu, să aducă o cană, nu mai vorbeşte, se învârte în cerc, are ticuri cu mâinile''.

Uneori, după mii de ore de terapie, copiii cu forme mai uşoare de autism pot avea o viaţă normală. Este nevoie însă de multă răbdare, specialişti bine pregătiţi şi bani pe care părinţii nu îi au.

Ce este și cum se poate vindeca autismul virtual
Ce este și cum se poate vindeca autismul virtual
VIDEO PROTVPLUS.RO
copii, probleme cardiace, spitale
Mesajul unui medic străin, venit să opereze copii în România: Sunteţi în urmă cu mult faţă de alte state
Bilanțul deceselor din cauza gripei a crescut la 18
Alertă de gripă: ”Ne putem aștepta la o creștere semnificativă a numărului de îmbolnăviri”
Trei decese din cauza infecțiilor respiratorii. Numărul virozelor a crescut alarmant
Dieta care ar putea salva planeta şi care poate hrăni 10 miliarde de oameni
Parchetul, sesizat în cazul Institutului Oncologic din Timișoara. ”A fost rea voință”
diagnostic, cancer, slatina, silvia gradinaru
O femeie acuză că a fost diagnosticată greșit de medici din Slatina. Ce a aflat în Spania
Al 10-lea caz de deces din cauza virusului gripal de tip A. Epidemie în Bulgaria
Brățările electronice care au eliminat erorile din spitale și au ușurat munca medicilor
Măsuri suplimentare împotriva răspândirii gripei. Al 9-lea deces provocat de virus
Încă o victimă a gripei de tip A. Un băiat de 17 ani a murit
Un bebeluş născut de o adolescentă diagnosticată cu gripă a murit la Maternitatea Buzău