Copii cu autism din România, respinși de grădinițele de stat

Ultimul update: Duminica 01 Octombrie 2017 18:28
Data publicarii: Duminica 24 Septembrie 2017 17:35
Categorie: Sanatate

Părinţii copiilor cu autism sunt sufocaţi de costurile terapiilor şi nu în ultimul rând al grădiniţelor private, pentru că cele de stat îi evită.

Responsabilii din Ministerul Sănătăţii promit strategii prin care să le fie asigurate condiţiile necesare, dar recunosc că nu avem destui specialişti şi nici bani pentru organizarea unor centre speciale.

De 3 ani, de când au aflat că fetiţa lor suferă de autism, părinţii lui Ines au cheltuit zeci de mii de euro pentru terapie. De câteva luni, fetiţa a început să pronunţe câteva cuvinte, însă nu poate sta nicio secundă nesupravegheată. A fost respinsă în 5 grădiniţe de stat, aşa că ai ei sunt nevoiţi să plătească 1600 de lei lunar pentru una particulară. La această suma, se adaugă 2000 de lei pentru tratament.

Teodora Dumitrof, mama lui Ines: ''Statul ne dă 1000 de lei pe luna doar. Nu avem terapie gratuită, nici consiliere psihologică.'

În Spania, Austria sau Marea Britanie copiii cu autism sunt integraţi în şcolile de masă. Li se asigura transportul de acasă, iar terapia este gratuită. Părinţii lor beneficiază de consiliere psihologică pentru a accepta mai uşor situaţia. Responsabilii români nici nu visează la aşa ceva.

Copil, transportat la spital după ce i-a fost înfipt în scalp un cui

Doctor Cristian Grasu, secretar de stat în Ministerul Sănătății: "Anul trecut au fost pregătiţi 100 de oameni pentru diagnosticare. Nu avem suficient personal.''

Statisticile oficiale arată că în România sunt 7200 de copii diagnosticaţi cu autism. însă ONG-urile spun că numărul este mult mai mare. Și nu ar fi de mirare dacă ne gândim că doar anul trecut au fost înregistraţi peste 3200 de copii cu această afecţiune. Din păcate mulţi dintre ei sunt deja adolescenţi, ceea ce înseamnă că recuperarea este aproape imposibilă.

Voluntarii care îngrijesc astfel de copii spun că numărul lor crește de la un an la altul şi pentru că au fost îmbunătăţite metodele de diagnostic. Însă este foarte important că părinţii să realizeze din timp că cel mic are o problema şi să îl ducă la doctor.

Adriana Bălșeanu, preşedintele asociației: ''Copilul cu autism nu răspunde când îl strigi, nu poate să facă diferite acţiuni. De exemplu, să aducă o cană, nu mai vorbeşte, se învârte în cerc, are ticuri cu mâinile''.

Uneori, după mii de ore de terapie, copiii cu forme mai uşoare de autism pot avea o viaţă normală. Este nevoie însă de multă răbdare, specialişti bine pregătiţi şi bani pe care părinţii nu îi au.

Ce este și cum se poate vindeca autismul virtual

Ce este și cum se poate vindeca autismul virtual

VIDEO PROTVPLUS.RO

Adrian Dărăbanțiu

Motivul pentru care un medic de familie cu 31 de ani de experiență vrea să devină brancardier

România, pe ultimul loc în Europa la igiena dentară. Obiceiul greșit format la adolescenți

Un ONG a analizat ce conțin de fapt sosurile de pe piață. Rezultatele i-au îngrozit pe reprezentanți

Arsurile solare pot duce la cancer de piele. Evitați plaja la ora prânzului și aplicați cremă

Organele unui român mort în Oradea vor salva alte 4 persoane

Medicii și asistentele care au ”fugit” la privat se întorc acum la stat: ”Salariul este mai mare”

ciuperci otravitoare

Alertă în spitalele din ţară. Numărul pacienţilor care au consumat ciuperci otrăvitoare a crescut

Campanie de vaccinare în Moldova. Ministrul Sănătății a mers în vizită în Buhuși

Andreea, tânăra otrăvită cu ciuperci, salvată de organele prelevate de la un copil. Părinții ei au murit

Statul va deconta medicamentele pentru pacienții care suferă de atrofie musculară

Numărul donatorilor de organe, în scădere. Sorina Pintea: ”O parte din vină e a autorităților”

Peste 100 de noi cazuri de rujeolă au fost înregistrate în ultima săptămână