6 din 10 femei se intorc la munca inainte de prima aniversare a copilului. Solutii pentru a creste indemnizatiile primite
Sase din zece romance se intorc la munca mai devreme ca pruncul lor sa implineasca un an. Sunt fortate sa faca asta, pentru ca nu le ajung banii.
Un studiu recent arata ca celor mai multe dintre ele le este imposibil sa se descurce cu sumele prevazute de lege, adica cel mult 1.200 de lei lunar, cat este indemnizatia pentru al doilea an de concediu.
In tot acest timp, pe mesele parlamentarilor zac mai multe proiecte care ar putea incuraja femeile sa devina mame.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Mihaela a ales sa se intoarca la munca din mai, inainte ca baiatul sa implineasca un an. O doare sufletul, dar nu a avut de ales.
Mihaela Galopol, mama: "Ei abia acum incep sa gangureasca, sa fie atenti, sa se dezvolte, sa se joace."
In Romania, in fiecare an, in medie, 2,5% dintre femeile care au un loc de munca raman insarcinate. Doar 42% stau acasa, in concediu de crestere a copilului, doi ani. Celelalte femei se intorc la serviciu dupa 12 luni. Cele mai multe aleg aceasta varianta pentru ca spun ca nu se pot descurca cu doar 1.200 de lei pe luna.
Dana Gheorghe, mama: "Sunt foarte putini bani, avand in vedere ca sunt multe cheltuieli."
Altfel nu ducem lipsa de proiecte care sa stimuleze natalitatea. Unii lasa mana libera primarului sa acorde sporuri mamelor, acolo unde sunt putine nasteri. Altii readuc in discutie un proiect vechi care da posibilitatea femeilor sa primeasca 85% din salariu, indiferent de cati bani castiga. Exista si varianta potrivit careia plafonul sa fie de 3.400 de lei si in al doilea an de concediu.
Alina, mama: "Ar trebui sa existe asta pentru a incuraja natalitatea scazuta, sa stai sa cresti copilul, sa-l educi acasa..."
O alta initiativa propune ca femeile care au nascut si crescut cel putin trei copii sa primeasca o indemnizatie lunara pe viata, iar cele care au cinci copii sau mai multi sa devina "mame-eroine".
Peste 137.000 de femei si barbati primesc, in prezent, indemnizatie de crestere a copilului, potrivit Ministerului Muncii.
In Bulgaria, indemnizatia de crestere a copilului ajunge la 90% din salariul brut. In Italia este de 80% pentru primele trei luni, apoi de 30% din salariu. In Germania, concediul de maternitate este de 14 saptamani, dintre care sase inainte de nastere, pentru o indemnizatie egala cu venitul obtinut in ultimele 12 luni. Femeile pot alege sa stea acasa si 14 luni, pentru o indemnizatie egala cu 67% din venit, dar nu mai mare de 1.800 de euro pe luna.