50.000 de profesori si invatatori vor lua bani mai putini. Vezi de ce
Guvernul da cu o mana, dar ia cu cealalta. In timp ce bugetarii abia asteapta sa primeasca inapoi 15% la salariu, o parte dintre dascali sunt furiosi. Pe buna dreptate.
In cazul a peste 50.000 de profesori si invatatori transele de vechime se anuleaza, iar asta inseamna bani mai putini.
Obisnuit sa scrie cu creta pe tabla, profesorul Vasile Dilimot se adapteaza din mers. In cei 33 de ani de meserie i-au trecut prin mana 28 de generatii si se lauda cu 10 olimpici la matematica. Pentru cei care ii calculeaza salariul, asta este mai putin important, din moment ce ii iau 56 de lei. Ar fi trebuit sa primeasca acesti bani pentru transa de vechime 30-35 de ani, dar suplimentul este plafonat acum la 30 de ani, indiferent daca ti-ai petrecut toata viata la catedra.
Alegeri 2024
11:05
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
10:04
De ce relațiile României cu Ucraina și Rep. Moldova s-ar putea înrăutăți după alegeri. Semnalul de alarmă tras de Politico
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
06:56
Țările în care s-au deschis cele mai multe secții de votare la alegerile prezidențiale din 2024
"Ma simt umilit si sunt foarte trist, am muncit cel putin 12 ore pe zi numai pentru elevii scolii", spune profesorul de matematica.
In situatia lui sunt cel putin 50.000 de dascali din toata tara. Un profesor cu 30 -35 de ani in invatamant, gradul intai si ore de dirigentie ar fi trebuit sa primeasca, din ianuarie, in jur de 1600 de lei. Probleme au si invatatorii.
"Ca invatatoare de 39 de ani este mult prea mult. Chiar nu mai vreau sa muncesc degeaba", spune Maria Radu, invatatoare.
Sindicatele sunt convinse ca vor recupera acesti bani.
Ministrul sta linistit. Noua lege de salarizare pe 2011 ii permite sa faca acest lucru. Asa ca procesele se vor adauga sutelor de mii de plangeri care au ajuns deja in instanta, atat in urma majorarilor cu 33% neacordate, dar si dupa reducerea de 25% de anul trecut.