Cainii salvatori, ajutor de nadejde al jandarmilor montani in salvarea vietilor oamenilor
PAV, NIC, PAK, PAKA, MIX, NIB si PAX nu sunt niste simple nume de cod, cum am fi tentati sa credem, ci numele unor animale de serviciu senzationale.
Animalele, ciobanesti germani sunt folositi de jandarmii montani in misiunile de cautare si salvare in mediul natural sau pentru mentinerea ordinii publice pe traseele montane si in ariile naturale protejate.
Cainii salvatori, provin din rasa ciobanesc german, au varste cuprinse intre patru si sapte ani si sunt atent selectionati la Centrul Chinologic Sibiu, unde trec prin diverse stagii de pregatire si evaluare, pentru a vedea spre ce domeniu au aptitudini.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Prima evaluare a acestora are loc intre trei si cinci luni, atunci cand animalul urmeaza cursul de initiere, care dureaza doua saptamani. In functie de aptitudinile sale, este repartizat unei structuri a M.A.I. si intra in serviciu alaturi de un conductor.
Conductorul, in acest caz, un jandarm, este responsabil cu acomodarea cainelui la misiunile pe care le va avea de executat si totdata, are grija de sanatatea, hranirea si continuarea antrenamentului specific.
Dupa aceasta prima etapa, in jurul varstei de 11 luni, cainele va urma un stagiu de specializare, cu o durata de saisprezece saptamani, alaturi de conductorul sau.
Animalele selectionate pentru domeniul montan urmeaza Cursul de initiere a cainilor in specialitatea cautare-salvare in mediul natural. Din doi in doi ani, cainii folositi la misiunile de cautare-salvare sunt reevaluati pentru a li se retesta aptitudinile si capacitatea de a executa in continuare aceste misiuni, de care depind vietile oamenilor.
Cainii salvatori sunt mentinuti in serviciu pana la varsta de sase ani, dar in functie de aptitudinile si starea de sanatate, aceasta perioada se poate prelungi pana la 10 ani.
Dupa terminarea acestei perioade, in cele mai multe cazuri, datorita relatiei afective consolidate in decursul anilor si a misiunilor, cainii sunt ingrijiti pana la sfarsitul vietii de jandarmi.