Cainii salvatori, ajutor de nadejde al jandarmilor montani in salvarea vietilor oamenilor

Ultimul update: Vineri 22 Ianuarie 2016 07:04
Data publicarii: Marti 19 Ianuarie 2016 12:49
Categorie: Ardeal
Cainii salvatori, ajutor de nadejde al jandarmilor montani in salvarea vietilor oamenilor

PAV, NIC, PAK, PAKA, MIX, NIB si PAX nu sunt niste simple nume de cod, cum am fi tentati sa credem, ci numele unor animale de serviciu senzationale.

Animalele, ciobanesti germani sunt folositi de jandarmii montani in misiunile de cautare si salvare in mediul natural sau pentru mentinerea ordinii publice pe traseele montane si in ariile naturale protejate.

Cainii salvatori, provin din rasa ciobanesc german, au varste cuprinse intre patru si sapte ani si sunt atent selectionati la Centrul Chinologic Sibiu, unde trec prin diverse stagii de pregatire si evaluare, pentru a vedea spre ce domeniu au aptitudini.

Prima evaluare a acestora are loc intre trei si cinci luni, atunci cand animalul urmeaza cursul de initiere, care dureaza doua saptamani. In functie de aptitudinile sale, este repartizat unei structuri a M.A.I. si intra in serviciu alaturi de un conductor.

Conductorul, in acest caz, un jandarm, este responsabil cu acomodarea cainelui la misiunile pe care le va avea de executat si totdata, are grija de sanatatea, hranirea si continuarea antrenamentului specific.

Dupa aceasta prima etapa, in jurul varstei de 11 luni, cainele va urma un stagiu de specializare, cu o durata de saisprezece saptamani, alaturi de conductorul sau.

Animalele selectionate pentru domeniul montan urmeaza Cursul de initiere a cainilor in specialitatea cautare-salvare in mediul natural. Din doi in doi ani, cainii folositi la misiunile de cautare-salvare sunt reevaluati pentru a li se retesta aptitudinile si capacitatea de a executa in continuare aceste misiuni, de care depind vietile oamenilor.

Cainii salvatori sunt mentinuti in serviciu pana la varsta de sase ani, dar in functie de aptitudinile si starea de sanatate, aceasta perioada se poate prelungi pana la 10 ani.

Dupa terminarea acestei perioade, in cele mai multe cazuri, datorita relatiei afective consolidate in decursul anilor si a misiunilor, cainii sunt ingrijiti pana la sfarsitul vietii de jandarmi.

 

Cainii salvatori, ajutor de nadejde al jandarmilor montani in salvarea vietilor oamenilor Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer

Sursa: Pro TV

Clujul gazduieste in acest weekend cea de-a patra editie a Festivalul Transylvania History Days

Clujul gazduieste in acest weekend cea de-a patra editie a Festivalul Transylvania History Days

UBB isi deschide portile pentru viitorii studenti

O noua reprezentatie pe strada Zaracatan: cel mai frumos show de echitatie din Romania se joaca din nou in weekend!

La Cluj-Napoca incepe azi cel mai mare Street FOOD Festival din Romania

Tot ce trebuie sa stii pentru a te distra la maxim la Electric Castle

Programari exclusiv online pentru inmatricularea provizorie a vehiculelor. Ghiseu distinct numere rosii

The Street FOOD Revolution - cel mai mare Street FOOD Festival din Romania ajunge acasa, la Cluj-Napoca

The Street FOOD Revolution - cel mai mare Street FOOD Festival din Romania ajunge acasa, la Cluj-Napoca

Incepe un weekend plin de muzica buna si relaxare la Cluj. Jazz in the Park propune zeci de concerte in parc

S-a deschis Podul Traian din Cluj-Napoca dupa aproape un an de zile

Apa potabila pentru clujeni pe durata caniculei

Jazz in the Park, ziua 2: Dhafer Youssef la Opera Maghiara, concursul international de, concerte in strada si la Pata Rat

UBB scoate la concurs aproape 2.000 de locuri in extensiile universitare