Cainii salvatori, ajutor de nadejde al jandarmilor montani in salvarea vietilor oamenilor


Ultimul update: Vineri 22 Ianuarie 2016 07:04
Data publicarii: Marti 19 Ianuarie 2016 12:49
Categorie: Ardeal
Cainii salvatori, ajutor de nadejde al jandarmilor montani in salvarea vietilor oamenilor

PAV, NIC, PAK, PAKA, MIX, NIB si PAX nu sunt niste simple nume de cod, cum am fi tentati sa credem, ci numele unor animale de serviciu senzationale.

Animalele, ciobanesti germani sunt folositi de jandarmii montani in misiunile de cautare si salvare in mediul natural sau pentru mentinerea ordinii publice pe traseele montane si in ariile naturale protejate.

Cainii salvatori, provin din rasa ciobanesc german, au varste cuprinse intre patru si sapte ani si sunt atent selectionati la Centrul Chinologic Sibiu, unde trec prin diverse stagii de pregatire si evaluare, pentru a vedea spre ce domeniu au aptitudini.

Prima evaluare a acestora are loc intre trei si cinci luni, atunci cand animalul urmeaza cursul de initiere, care dureaza doua saptamani. In functie de aptitudinile sale, este repartizat unei structuri a M.A.I. si intra in serviciu alaturi de un conductor.

Conductorul, in acest caz, un jandarm, este responsabil cu acomodarea cainelui la misiunile pe care le va avea de executat si totdata, are grija de sanatatea, hranirea si continuarea antrenamentului specific.

Dupa aceasta prima etapa, in jurul varstei de 11 luni, cainele va urma un stagiu de specializare, cu o durata de saisprezece saptamani, alaturi de conductorul sau.

Animalele selectionate pentru domeniul montan urmeaza Cursul de initiere a cainilor in specialitatea cautare-salvare in mediul natural. Din doi in doi ani, cainii folositi la misiunile de cautare-salvare sunt reevaluati pentru a li se retesta aptitudinile si capacitatea de a executa in continuare aceste misiuni, de care depind vietile oamenilor.

Cainii salvatori sunt mentinuti in serviciu pana la varsta de sase ani, dar in functie de aptitudinile si starea de sanatate, aceasta perioada se poate prelungi pana la 10 ani.

Dupa terminarea acestei perioade, in cele mai multe cazuri, datorita relatiei afective consolidate in decursul anilor si a misiunilor, cainii sunt ingrijiti pana la sfarsitul vietii de jandarmi.

 

Sursa: Pro TV

VIDEO PROTVPLUS.RO