Jumatate dintre elevii din Romania sunt victime ale abuzurilor pe net. Cum trebuie sa reactioneze in caz de cyberbulling
Peste 40% dintre elevii romani sunt victime ale abuzurilor emotionale, si fizice, comise de colegii de scoala. Potrivit unui studiu recent, acest fenomen traumatizant s-a mutat si in mediul virtual si are efecte extrem de grave.
Pentru ca lucrurile trebuie sa se schimbe, la Constanta, psihologii si profesorii au decis sa porneasca un program pilot, intr-o scoala in care mai multi adolescenti, au avut astfel de probleme.
Psiholog: “Cyberbulling este o continuare a agresiunii care se intampla si in viata reala. Este agresiunea cibernetica.”
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Psihologul incearca sa le explice elevilor de 11 si 12 ani ce inseamna de fapt bullyingul. Este o forma de abuz emotional si fizic des inatalnit in mediul scolar unde anumiti copii ii terorizeaza pe ceilati. Intr-o lume dominata de calculatoarea a aparut insa si cyberbullingul .
Tinta rautatilor sunt in general copiii supraponderali, cei care poarta ochelari sau provin din familii cu o situatie financiara precara.
Elev: ''Cred ca ni s-a intampla tuturor sa luam o nota mai proasta si atunci incepe barfa, reprosurile, evident ca nu te simti bine pentru ca unii iti sunt chiar prieteni.”
Un raport facut "Net Children Go Mobile" scoate la iveala o cifra socanta: 41% dintre elevii din Romania sunt victime ale abuzurilor pe net. Primii care simt ca ceva este in neregula sunt parintii sau chiar profesorii. In momentul in care vad ca elevii se izoleaza si par nefericiti, o simpla verificare a telefonului si a tabletei este de ajuns.
Nina Stoian, profesor si mama: "Schimbarile comportamentale sunt in primul rand sunt evidente, Copilul manifesta violenta anormala sau dimpotriva se poate inchide in el si atunci parintele ar trebui sa-si puna un semn de intrebare.”
Psihologii sustin ca hartuitorii sunt cei care doresc sa devina populari cu orice pret, au temperament inflexibil, nu sunt empatici, ba chiar se bucura atunci cand fac rau. Nu au o relatie buna cu ai lor si de regula sunt cei care au parinti cu un statut social superior.
Eleva: “Pentru a fi in centrul atentiei o persoana poate sa apeleze la cyberbulling pentru a avea mai multi prieteni.”
Corina Teodorov- psiholog: "Sa nu reactioneze cu furie, sa le arate respect agresorilor deoarece oamenii se poarta dupa principiul oglinzilor.”
Potrivit cercetatorilor, hartuitorii de astazi sunt cei care in viitor vor avea comportament antisocial, vor consumata constant droguri si alcool.