30.000 de copii romani invata pe banii UE sa manance sanatos

Dată publicare: 12-03-2011 19:53
Dată actualizare: 19-10-2012 12:34


1,5 milioane de euro vor fi cheltuiti, deocamdata, in Bucuresti pe lectii de gatit, dar si pe programe de sport. Era si timpul sa facem ceva. Statisticile arata ca mai mult de 10% dintre minori sunt supraponderali.

Prima lectie are si o prima concluzie: obiceiurile alimentare se schimba greu. La curs, copiii fac salate si paste fara grasimi, iar dupa curs multi se opresc la merdenele, hamburgeri si prajituri.

Grupul tinta sunt scolarii intre 6 si 14 ani. Din 150 de scoli sunt selectati cei mai rotunjori. In timp ce sala degusta salata Primavera si paste de post, unii viseaza la ... friptura de porc cu cartofi prajiti.

Pentru acest program, 1.000.000 de euro a dat Uniunea Europeana si a mai pus si primaria vreo 200.000, ca sa invete aripa tanara retete pentru viata lunga.

Copiii stau cu teoria destul de bine insa, practic, un copil roman din zece depaseste graficul de greutate. Numai 5% din cazuri tin de probleme medicale. Restul, de obiceiuri.

Etapa culinara a programului se incheie in aprilie. Dupa care, primaria monteaza in parcuri aparate de fitness si escalada.

Mentalitatea in nutritie nu se schimba insa in doua ore de cursuri. O parte dintre elevii care participa la program au la zece metri de scoala o patiserie, un fast food, o covrigarie si o gogoserie. Pentru toate, sunt clienti fideli. Mai ales ca, in fiecare zi, au si oferte: la 4 prajituri, primesc una gratis.


VIDEO PROTVPLUS.RO