Zeci de familii din Alba au simtit gustul dulce al castigului dupa ce au semanat porumb zaharat. Ce profit iese la 1 hectar
Profit - din porumbul pentru fiert! Zeci de familii din comuna Mihalt, judetul Alba, au simtit gustul dulce al castigului, dupa ce au semanat pe mai bine de 30 de hectare samanta de porumb zaharat, foarte cautat la piata.
Agricultorii spun ca, la final, scot chiar si de doua ori mai multi bani decat obtineau din soiul clasic.
Porumbul zaharat de fiert are boabele mari, se fierbe 15 minute si este foarte bun la gust. "Iarna il depozitam si il vindem iarna fiert la pretul de 4 lei, mai ridicat un pic."- spun fermierii.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Acum insa, stiuletele de porumb costa 1 leu si 50 de bani. Iar clientii nu il ocolesc. Impreuna cu parintii, Irina cultiva 3 hectare de pamant cu acest soi de porumb dulce. Si nu se plange cand trage linie.
Reporter: Exista cerere?
Irina Breaz, producatoare: Da, foarte mare. Piata merge din an in an mai bine. Intr-un hectar investim in jur de 1000 de euro.
Reporter: Iar profitul?
Irina Breaz: Profitul, depinde, daca merge bine piata este pana la 2000 de euro.
Marilena Breaz, producatoare: "Este mai rentabil ca cel boabe, il culegem noi, nu mai bagam gloria, e mai bun si asa ni s-a parut ca e mai rentabil."
Si domnul Cornel mizeaza de cativa ani pe aceeasi idee.
Cornel Aldea - producator: "Munca ii mai multa, investitia ii mai mare. Oricum castigi cam dublu fata de celalalt."
Cornel Aldea - producator: "Acum 14 ani am pus aici in gradina 25 de arii, urmatorul an am dublat si tot mai mult si am ajuns acum la 2 hectare. Am crescut suprafata ca este cerere, castigul este mai bun ca la cel porcesc."
In cazul acestui soi dulce, e nevoie doar de trei luni pana cand porumbul e gata de cules.
Maria Tatahuia - producatoare: "Il punem intotdeauna in 29-30 martie si anul acesta in 5 iulie am iesit deja cu el pe piata. Celalalt, 5-6 luni se face din aprilie pana la sfarsitul lui septembrie."
De la an la an, satenii din Mihalt au extins suprafetele cultivate cu porumb zaharat si au ajuns cu marfa lor in pietele din toata tara.