22 aprilie 1990, revolutia de dupa Revolutie. “Golaniada”, cea mai ampla demonstratie anticomunista dupa caderea comunismului

22 aprilie 1990

Pe 22 aprilie se implinesc 25 de ani de cand o mana de tineri ocupau Piata Universitatii, nemultumiti de puterea instalata dupa caderea comunismului. Protestul lor s-a transformat in cea mai ampla manifestatie anticomunista din Europa acelor ani.

I s-a spus “Golaniada”, de la termenul “golan” folosit frecvent de puterea din acea perioada pentru a-i caracteriza pe protestatari.

A scos zeci de mii de oameni in Piata Universitatii din Bucuresti in fiecare seara si este considerata cea mai ampla manifestatie anticomunista de dupa caderea comunismului de la Bucuresti. S-a sfarsit in batai, teroare, minciuna si sange, in 13-15 iunie, in timpul primei mineriade, un adevarat razboi civil urban.

Daca in alte tari din estul Europei trecerea de la un regim totalitar la democratie s-a facut de cele mai multe ori pasnic, in Romania, Revolutia din 1989, soldata cu mii de morti si raniti si uciderea cuplului dictatorial, si evenimentele care au urmat in anii '90 reprezinta o pagina inca nedeslusita a istoriei recente, pentru care se mai cauta explicatii si vinovati.

Citește și
CEDO
Alte 8 victime ale Revolutiei din decembrie 1989 vor fi despagubite de statul roman, printr-o decizie a CEDO. Ce sume primesc

Impuscarea sotilor Ceausescu nu a insemnat trecerea automata de la comunism la democratie. Presedintele tarii era Ion Iliescu, cel care jucase un rol esential in rasturnarea regimului totalitarist de la Bucuresti, dar care facuse parte din el. Infiintase un partid mamut – FSN, pe modelul fostului PCR si cu reprezentanti ai fostei nomenclaturi comuniste.

Pe langa interzicerea manifestatiilor impotriva regimului nou instalat si a manipularii presei, momentul care a scos din nou Romania in strada a fost interzicerea revenirii Regelui Mihai in Romania, personaj istoric perceput ca salvator, dar si cea mai mare amenintare pentru noua clasa politica de la Bucuresti.

In seara zilei de 22 aprilie 1990, grupuri de tineri s-au adunat in Piata Univestitatii din Bucuresti si sa protesteze fata de evolutiile de dupa momentul 1989. In urmatoarele zile, numarul acestora s-a marit considerabil, zeci de mii de persoane trecand in fiecare seara pe la “kilometrul zero al democratiei”.

Insulta presedintelui de atunci, care ii cataloga pe protestatari drept “golani” si “huligani”, a devenit cartea de vizita a celor din piata, care si-au revendicat dreptul de a fi “golani de buna-credinta”, “golani titrati", mini-golani”, “golan muncitori” sau “golani alergici la rosu”.

Facultatea de Arhitectura a devenit “Facultate de golani”, iar “Imnul golanilor”, al lui Cristian Paturca a rasunat in piata in toata aceasta perioada. In fiecare noapte, "golanii" din piata cantau: "Mai bine haimana, decat tradator/Mai bine huligan, decat dictator/Mai bine golan, decat activist/Mai bine mort, decat comunist". In piata s-au repetat obsesiv si “Ruga” si “Vino, Doamne” ale lui Vali Sterian.

Balconul Universitatii - “Tribuna Democratiei”

Un discurs al presedintelui Ion Iliescu, in care manifestantii sunt catalogati drept “huligani” a scos si mai multi tineri in strada. Sute de mii de oameni au trecut prin piata pana in 13 iunie, cand miscarea a fost inabusita de minerii din Valea Jiului, chemati la Bucuresti, si de fortele de ordine.

La initiativa Ligii Studentilor, condusa de Marian Munteanu, un student al Facultatii de Litere perceput ca fiind liderul si coordonatorul evenimentelor din acea perioada, balconul Univesitatii a fost deschis pentru oricine voia sa-si exprime punctul de vedere. A fost momentul culminant al manifestatiilor, sute de personalitati si oameni obisnutii trecand pe la “Tribuna Democratiei”.

Personalitatile au avut un rol crucial – ma refer la adevaratele personalitati. Mesajele lui Eugen Ionescu, Petre Tutea, al Parintelui Staniloae au reprezentat mai mult decat un sprijin, inalta lor protectie spirituala aruncand in derizoriu etichetele pe care ni le-au pus unii politicieni. De asemenea, adeziunea entuziasta a unor cunoscuti scriitori si oameni de cultura ca Ioan Alexandru, George Munteanu, Sorin Dumitrescu, Gabriel Liiceanu, Ana Blandiana sau prezenta unor mari artisti, ca Leopoldina Balanuta, Ioana Radu, Victor Rebengiuc... Sau cand a venit Gheorghe Zamfir… In Piata Universitatii nu veneau partide, ci oameni. Oameni de valoare sunt in toate partidele. Gheorghe Zamfir a venit simplu si mi-a zis: “Vin de la Paris, am condus doua zile sa ajung aici, trebuie neaparat sa vorbesc oamenilor!” Si a vorbit senzational”, declara Marian Munteanu intr-un interviu din 2003, pentru revista Flacara.

Protestatarii cer libertate de exprimare si o presa care sa nu fie manipulata, indepartarea fostei nomenclaturi comuniste de la putere, judecarea celor vinovati pentru pierderile de vieti omenesti din decembrie '89 si adoptarea punctului 8 al Proclamatiei de la Timisoara (interzicerea dreptului fostilor activisti comunisti si al fostilor ofiteri de securitate de a candida al alegeri).

Toate aceste cerinte au iritat puterea de la acea vreme si, in ciuda eforturilor unor personalitati ca Ion Caramitru sau Andrei Plesu de a mijloci un dialog intre Ion Iliescu si manifestanti, acesta a fost unul mimat si fara rezultat.

Piata Universitatii, agora democratiei

In Piata Universitatii s-a scandat, s-a cantat - a existat un intreg repertoriu cu cantece compuse special pentru acele evenimente, pe genunchi, in mijlocul manifestantilor, s-au organizat spectacole, s-a mancat, s-a dormit. In Piata Univestitatii, oamenii au tinut discursuri anticomuniste si impotriva puterii si si-au declarat solidaritatea unii fata de altii, indiferent de clasa sociala din care faceau parte.

Prin Piata Universitatii s-au perindat de la profesori universitari, la muncitori, de la scriitori si actori, la studenti sau parinti care isi ingropasera copiii in decembrie 1989. Spatiul in care a inceput si Revolutia din 1989 in Bucuresti a devenit simbolul celor care se impotrivesc sistemului si a ramas pana in ziua de astazi “kilometrul zero” de unde romanii isi striga nemultumirea.

Protestele de la Univestitate, cele mai ample din Europa de Est, dupa caderea regimurilor comuniste, s-au sfarsit brutal cand Iliescu a chemat minerii in Capitala, pentru a curata piata. Mineriada din 13-15 iunie ramane un alt capitol al istoriei neinchis si care inca doare.

Si pentru care inca se cauta vinovatii. In martie, Instanta Suprema a decis redeschiderea dosarului Mineriadei din 13-15 iunie 1990, la 25 de ani de la evenimente, perioada in care au fost emise mai multe decizii de neincepere a urmarii penale, iar unele victime au ajuns sa fie despagubite la CEDO in absenta unei hotarari judecatoresti in tara.

 

Articol recomandat de sport.ro
O bătaie de joc românească: tatăl lui David Popovici le-a povestit francezilor cum politicul voia să profite de băiatul lui
O bătaie de joc românească: tatăl lui David Popovici le-a povestit francezilor cum politicul voia să profite de băiatul lui
Citește și...
Secretele fostei Securitati comuniste, dezvaluite intr-o carte. Ce implicare ar fi avut RUSII in Revolutia din Decembrie '89
Secretele fostei Securitati comuniste, dezvaluite intr-o carte. Ce implicare ar fi avut RUSII in Revolutia din Decembrie '89

Volumul prezentat azi de Dan C. Mihailescu ne ofera o istorie a fostei Securitati, scrisa de un specialist in domeniu.

Alte 8 victime ale Revolutiei din decembrie 1989 vor fi despagubite de statul roman, printr-o decizie a CEDO. Ce sume primesc
Alte 8 victime ale Revolutiei din decembrie 1989 vor fi despagubite de statul roman, printr-o decizie a CEDO. Ce sume primesc

Alte opt persoane, victime ale Revolutiei sau care si-au pierdut rude in decembrie 1989, vor fi despagubite de statul roman, cu cate 8.000 de euro, pentru lipsa unei investigatii eficiente asupra acelor evenimente.

Masacrul de la Otopeni, oamenii care au platit cu viata intoxicarile de la TVR.
Masacrul de la Otopeni, oamenii care au platit cu viata intoxicarile de la TVR. "Nu credeam ca romanii pot fi atat de sadici"

Acum 25 de ani, revolutia inceputa la Timisoara trebuia castigata si la Bucuresti. In zilele de 23 si 24 decembrie 1989, Romania a fost atrasa intr-o lupta fara sens.

Recomandări
Negocieri tensionate. Provocările viitorului guvern: datorie publică de 53% din PIB, taxe mărite, salarii înghețate
Negocieri tensionate. Provocările viitorului guvern: datorie publică de 53% din PIB, taxe mărite, salarii înghețate

Au apărut tensiuni între partidele pro-europene după o nouă rundă de negocieri pentru viitorul guvern. După o ședință comună, cei din USR au spus că datele despre bugetul de anul următor prezentate de ministrul de Finanțe au fost neclare.  

Senatul SUA condamnă războiul hibrid dus de Rusia împotriva României, prin TikTok-ul controlat de China. ”Sprijinim România”
Senatul SUA condamnă războiul hibrid dus de Rusia împotriva României, prin TikTok-ul controlat de China. ”Sprijinim România”

Senatul american a condamnat în mod oficial atacul declanșat de Rusia asupra alegerilor din România, parte a războiului dus de Kremlin împotriva lumii civilizate.

 

Oficial. Primarul general Nicușor Dan va candida la președinția României ca independent: ”Este un moment de cumpănă”
Oficial. Primarul general Nicușor Dan va candida la președinția României ca independent: ”Este un moment de cumpănă”

Primarul general al Capitalei Nicușor Dan a anunțat, luni, într-o conferință de presă, că intenționează să candideze la Președinția României ca independent.