140 de ani de la nasterea Reginei Maria. O expozitie de parfumuri vechi de sute de ani a atras vizitatorii, la Alba Iulia

Dată publicare: 16-10-2015 08:18
Dată actualizare: 19-10-2015 07:01


140 de ani de la nasterea Reginei Maria a fost sarbatorita cu stil, la Alba Iulia. O colectie impresionanta de parfumuri vechi de cateva sute de ani au fost prezentate publicului, in prezenta principesei Maria a Romaniei.

Piesa de rezistenta este parfumul cu un miros aparte de violete si iris, creat special pentru regina Maria de o celebra casa din Paris. In colectie insa, a fost introdusa si o sticluta creata in 1820 pentru sora lui Napoleon Bonaparte.

Principesa Maria a admirat sticlele de parfumuri unicat create de artisti, special pentru personalitatile acelor vremuri.

Principesa Maria: "Este o legenda de cand iubeste regina Maria violetele, stiti? De cand era in vacante, copil fiind, era dusa de parintii la un castel in Malta si mama reginei, fiica tarului Alexandru al III-lea, a plantat la acel castel cateva straturi de violete si mirosul acela i-a ramas."

Piesa de rezistenta a colectiei a fost insa un parfum special creat pentru regina Maria, in 1918. Dupa moartea reginei, parfumul a fost retras de pe piata.

Constantin Inel, reprezentant Muzeul National al Unirii din Alba Iulia: "A fost realizat pe o perioada de doar 20 de ani, intre 1918 si 1938. Insasi regina Maria a devenit imaginea acestei case de parfum in anii '20, era prima personaliate politica a lumii Europene care a accepat sa reprezinte o casa de parfumuri si de cosmetice."

Colectia a fost lansata cu public asa ca zeci de vizitatori au putut sa admire parfumurile vechi de sute de ani. Doamnele au primit in dar din partea Muzeului National al Unirii din Alba Iulia si mostre.

Sticlutele unicat au ajuns sa fie vandute la licitatiile unor case celebre si cu 7 milioane de euro. Expozitia de la Alba Iulia poate fi vizitata pana pe 1 decembrie, iar cei care ii trec pragul vor primi monstre de parfum.


VIDEO PROTVPLUS.RO