14 medici de la Spitalul de Urgență Arad au demisionat în ultima săptămână
Încă şase medici şi 17 asistenţi medicali de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Arad şi-au anunţat demisia, miercuri.
"În cazul medicilor, este vorba de o persoană care are vârsta pensionării şi alte 5 care au demisionat. În total, 14 medici au demisionat în ultima săptămână, 9 dintre ei pentru a se pensiona", a declarat pentru Agerpres managerul unităţii medicale, Carmen Lucuţa.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Conform sursei citate, spitalul poate face faţă în momentul de faţă cu personalul existent, pentru că are puţini pacienţi internaţi pe toate secţiile, respectiv 347, în cele 1.330 de paturi.
Totuşi, a declarat managerul spitalului, există un deficit de medici la ATI, unde sunt doar zece specialişti angajaţi, dar şi de Boli Infecţioase. SCJU are şase medici de Boli Infecţioase, dar miercuri nu era niciunul disponibil, toţi fiind în concedii medicale.
Cu privire la echipamentele de protecţie, Carmen Lucuţa a declarat că există asigurate doar pentru ziua de miercuri.
"Avem stocurile necesare asigurate pe secţii pentru ziua de astăzi (miercuri - n.r.), dar stocul va fi suplimentat. Am făcut solicitări către Guvern, urmează să ajungă un transport cu echipamente de protecţie", a spus managerul.
Conform sursei citate, spitalul a folosit de 20 de ori mai multe echipamente de protecţie în perioada ianuarie-martie faţă de anul trecut în aceeaşi perioadă. În primele trei luni din 2019 s-au cheltuit 50.000 lei pentru măşti şi combinezoane, iar în primele trei luni din acest an s-au cheltuit 1.075.000 lei, în contextul pandemiei.
Marţi, conducerea SCJU Arad anunţa că opt medici şi-au depus demisia, în timp ce 83 de angajaţi - medici, asistenţi, infirmieri, brancardieri, registratori medicali şi-au luat concediu medical, începând cu data de 23 martie.
"La nivelul SCJU Arad, avem 305 medici, 985 de asistenţi medicali, 387 de infirmiere, 64 de brancardieri. Pentru a face faţă unui aflux de pacienţi infectaţi cu coronavirus, s-a dispus angajarea de personal medical pe o perioadă determinată de şase luni. Până acum, am angajat 20 de medici, 19 asistenţi medicali şi patru personal auxiliar", preciza un comunicat al spitalului, remis marţi.
Primul echipament de testare pentru COVID-19 a ajuns în judeţ şi este în probe
Primul echipament de testare pentru COVID-19, un aparat Real Time PCR tip Bioneer, a ajuns la Arad şi a fost montat, iar în noaptea de marţi spre miercuri au fost procesate primele probe-test, de joi urmând să se facă teste cu probe de la pacienţi.
Conform unui comunicat de presă remis, miercuri, de Prefectura Arad, testele au fost făcute de către patru medici de la Direcţia de Sănătate Publică (DSP) şi un cadru medical de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Arad.
Probele-test continuă pe parcursul zilei de miercuri, urmând ca de joi să înceapă testările propriu-zise pentru depistarea infecţiei cu noul coronavirus, anunţă Prefectura.
Aparatul are o capacitate maximă de până la 160 de teste pe zi.
În cursul zilei de joi va ajunge la Arad încă un aparat Real Time PCR pentru depistarea infecţiilor cu noul coronavirus, complet echipat, conform comunicatului. Acest al doilea echipament a fost achiziţionat cu fonduri de la Ministerul Sănătăţii, de la Consiliul Judeţean şi din sponsorizări, urmând să fie montat în clădirea în care a funcţionat laboratorul de anatomie patologică din cadrul fostului spital municipal din Arad.
De asemenea, în perioada următoare va fi pus în funcţiune un al treilea aparat, primit de la Unifarm, care a ajuns la Arad însă fără o parte dintre componente.
"Aradul va avea, astfel, trei aparate PCR funcţionale care vor asigura capacitatea de testare necesară", precizează Prefectura.