14.000 de ore! Atat intarzie trenurile in fiecare an, in Romania!

Dată publicare: 22-09-2009 00:00
Dată actualizare: 14-10-2012 16:18


Dupa toate cele intamplate luni, cand doua trenuri au sarit de pe sine iar un altul a facut praf un camion, este bine sa ne obisnuim cu ideea ca o catastrofa e oricand posibila.

Starea liniilor lasa de dorit, iar viteza medie de rulare a ajuns la 45 de kilometri pe ora, sub cea a locomotivelor cu aburi. Astfel, intarzierile sar de 14.000 de ore pe an. Sindicatele au si cerut demisia ministrului transporturilor. In plus, anunta greva generala din 2 octombrie.

Pe timpul cand se mergea cu locomotivele cu aburi se mergea cu 120 de kilometri la ora, acum, cand circulam cu automotoare, mergem si le omoram la 30 - 50 (n.r. de kilometri la ora).
Constantin Chiriac, mecanic locomotiva
Desi avem cale ferata in Romania de peste 150 de ani, in acest moment ne deplasam cu 15 kilometri la ora cu Sageata Albastra.

Aceleasi locomotive cu aburi faceau o ora si jumatate de
de la Bucuresti la Constanta. Acum, daca aveti noroc si nu se inregistreaza nicio intarziere, calatoria dureaza patru ore si 45 de minute.

O treime din retea, adica peste 5.000 de kilometri de linii, asteapta sa intre in revizie. 4.000 de poduri si podete ar fi trebuit sa treaca printr-o reparatie capitala, ca sa nu mai vorbim despre starea vagoanelor.

Ceferistii spun ca le-a ajuns cutitul la os si ca nu vor sa isi riste viata ori libertatea din cauza infrastructurii: "Am cerut demisia ministrului, secretarului de stat. Intram in greva general daca nu se platesc salariile pe 2 octombrie," spune Gheorghe Popa, presedintele Federatiei Miscare Comercial.

Sindicalistii conditioneaza amanarea grevei de plata la timp a lefurilor, lucru putin probabil in lipsa de fonduri. In ultimii doi ani, nici un leu nu a fost folosit pentru investitii in calea ferata.

Anchetatorii il cauta pe cel care a provocat accidentul feroviar de luni!

Inca unul! Un tren incarcat cu produse petroliere a deraiat in judetul Cluj

O locomotiva a lovit un camion, in zona localitatii Gura Ocnitei!

Dupa trei accidente feroviare, lucratorii CFR Iasi au facut greva!


VIDEO PROTVPLUS.RO