120 de seisme in 2011, in Romania. Cutremurele mici subrezesc casele


Ultimul update: Duminica 21 Octombrie 2012 20:35
Data publicarii: Joi 19 Mai 2011 17:44
Categorie: Stiri Sociale

Asigurarile obligatorii pentru locuinte nu i-au convins pe romani sa le semneze. Pana acum, sub 6% dintre case sunt puse la adapost de inundatii devastatoare sau un cutremur major.


Asta in conditiile in care specialistii avertizeaza ca micile seisme, care se numara cu sutele in fiecare an, subrezesc atat de rau cladirile, incat nu mai e nevoie de o catastrofa ca sa devina moloz.

Peste 120 de cutremure de mica magnitudine s-au inregistrat in Romania de la inceputul acestui an. Ultimul a fost in aceasta dimineata, de 3,1 pe scara Richter, in Campia Romana. Pentru multi proprietari, seismele care se repeta au adus crapaturi in casa. Explicatia este ca aceste cutremure slabesc rezistenta cladirilor si mai tarziu imobilul ar putea cadea la miscare mai puternica, nu neaparat la un seism de peste 7. Frecventele inalte afecteaza cladirile joase, iar frecventele joase ataca cladirile inalte.

"Am avut cutremure mici in jurul Urziceniului si oamenii au facut reclamatie ca le-au crapat petetii. Cutremurele de suprafata romanesti sunt mici ca marime, dar au frecventa foarte mare. E normal ca daca ii zdrobeste peretele nu poate trai si atunci firmele de asigurari ii ajuta", explica Gheorghe Marmureanu.

Nimic nu ii sperie insa pe romani: majoritatea nu sunt convinsi ca trebuie sa incheie o asigurare obligatorie. Cladirile cu risc seismic 1 nu intra oricum in discutie. Dintre 8,5 milioane de locuinte din Romania, doar 5,9% figureaza in baza cu asigurari obligatorii. Incepand cu 15 iulie, autoritatile vor imparti amenzi.

Fiecare roman va avea avatarul sau. Vezi planurile SF ale statului

Afisele care anunta sfarsitul lumii au ajuns in Romania. FOTO
 

Romanii nu vor asigurare pentru casa. Luna iulie, termen limita
Atentie la ce semnati. Asiguratorii vand polite facultative ca obligatorii
Ce pret pui pe viata ta? Care sunt cele mai bune asigurari de viata
VIDEO PROTVPLUS.RO