"112 mama". Linia telefonica gratuita care ar putea ajuta parintii cu sfaturi, in caz de urgente
"112 mama" este numele unei linii telefonice gratuite, care ar putea functiona peste cateva luni, la nivel national.
Ar fi un ajutor medical imediat, oferit de pediatri, care vor raspunde astfel, prompt, apelurilor venite de la parinti. Doctorii care vor face garzi la hotline ar trebui sa-i sprijine in cazul urgentelor, inainte ca ambulanta si specialistii sa ajunga langa bebelusi.
Pentru moment, gasim doar in mediul privat linii telefonice pentru urgente, accesibile abonatilor. Dar asa ar trebui sa se intample si la "112 mama". Proiectul arata ca parintii vor putea primi gratuit asemenea consultatii sumare, de la pediatri si psihologi.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Teodora Rosu: "Sunt mama unui singur copil, emotiile sunt mari. Era foarte agitat si a facut un puseu de plans extraordinar de urat."
Teodora isi aminteste cu groaza cum bebelusul ei de cateva luni s-a trezit la miez de noapte in spasme de plans. Parintii nu au stiut cui sa ceara ajutor: "In momentul ala te blochezi, ca te gandesti ca poate are aia, poate are altceva. La 12 noaptea pe cine sa suni?"
Un telefon la care sa poata cere ajutor si in miez de noapte ar fi putut-o scapa de gandurile negre.
Dar un sfat competent - de pilda, sa nu-ti bagi copilul febril in cada cu apa rece - poate face diferenta intre viata si moarte. In Romania se sting zilnic in jur de 5 copii sub un an. Jumatate din ei au sub o luna si provin din familii putin instruite, care aplica sfaturi babesti si isi duc pruncii la doctor de multe ori prea tarziu.
Tudor Ciuhodaru, deputat: "Este foarte greu sa fii parinte in primul an al copilului. Fiecare telefon inseamna viata unui copil salvata, iar acest lucru este cel mai important."
In lipsa unei astfel de linii telefonice de urgenta, cele mai multe mamici cer sfaturi sau le aplica pe cele gasite pe Facebook. Fara sa vrea, pot agrava boala copilasului.
Daniela Mitrofan, psiholog: "O tanara mama are o mare problema cu responsabilitatea, pentru ca viata ei se schimba atunci cand apare un copil. Isi face grija din orice."
Daca parlamentarii aproba programul, acesta ar putea fi finantat din fonduri europene.