100.000 de romani ar putea emigra in 2014. Ce asteptari au dupa ridicarea restrictiilor de munca
De la 1 ianuarie, romanii si bulgarii sunt liberi sa-si caute de lucru in orice tara din Uniunea Europeana. Nu vor mai avea nevoie de un permis special de munca, ori sa accepte sa lucreze la negru.
Asta pentru ca cele 9 state care au mentinut pana acum restrictii vor fi obligate sa le anuleze.
Potrivit Ziarului Financiar, 100.000 de romani ar putea emigra de anul viitor. Cifrele ii ingrijoreaza pe olandezi si englezi, care au anuntat ca vor sa-i tina departe pe romani si bulgari.
Silviu locuieste in Spania, impreuna cu viitoarea lui sotie, de mai bine de un an. A plecat din tara in speranta unui trai mai bun insa, s-a izbit numai de probleme acolo. Din cauza restrictiilor impuse de autoritati pentru romani a reusit cu greu sa-si gaseasca de munca. Si pana acum niciun angajator nu a vrut sa-i faca acte.
Silviu, roman stabilit in Spania: "Am fost sofer, am lucrat la o firma avicola... am facut compromisuri. Lucrez la o firma, dar tot asa, fara acte. Mi-a promis ca in ianuarie, daca se va scoate legea, o sa imi faca contract: sa fiu asigurat, sa platesc la casa de asigurari, sa intram si noi in legalitate".
De altfel, jumatate dintre cei un million de romani care muncesc in Spania au fost afectati de restrictiile de pe piata muncii.
In prezent, 9 tari din Uniunea Europeana mentin restrictii pentru muncitorii romani. De la 1 ianuarie 2014, conform prevederilor din Tratatul de Aderare la Uniunea Europeana, vor fi obligate sa le ridice. Cu alte cuvinte, romanii care vor sa munceasca acolo nu vor mai avea nevoie de un permis special.
Daniel Tecu, presedinte FADERE: "Cred ca toti romanii care sunt in Europa si pana acum au lucrat la negru ar dori sa lucreze legal. Nu au putut sa lucreze legal din cauza restrictiilor. Din acest motiv isi doresc foarte mult ridicarea restrictiilor".
Ovidiu a terminat Cibernetica la Academia de Studii Economice si se numara printre romanii care vor sa plece de anul viitor sa munceasca in Marea Britanie.
Ovidiu Secu: "Oriunde as pleca in zona de vest a Europei as fi mult mai bine platit decat aici, chiar daca acolo viata este mai scumpa".
Potrivit estimarilor Ziarului Financiar, 100.000 de romani li s-ar putea adauga de anul viitor celor peste 2 milioane care muncesc deja in alte state membre ale Uniunii Europene.
Cristian Hostiuc, director editorial Ziarul Financiar: "Ei vor trimite in Romania cam intre 30 de milioane de euro si 50 de milioane de euro".
Faptul ca de anul viitor, romanii vor avea liber sa se angajeze unde vor, a creat ingrijorare in randul cetatenilor din Marea Britanie si Olanda. Au spus clar si raspicat ca nu ne doresc in tara lor, mai ales ca au si ei destui someri.
Mariana Campeanu, ministrul Muncii: "Sunt sondaje de opinie care au fost facute la un an de propaganda anti romaneasca si anti bulgara. Angajatorii vor sa angajeze romani si bulgari".
Daca cetatenii acestor tari nu ne doresc, angajatorii au alta parere. Pe internet au fost anuntate deja sute de locuri de munca pentru romani pentru 2014. Oferta a crescut chiar si cu peste 50% in decembrie fata de restul anului.
Gabriel Chicioreanu, consultant in cariere: "In agricultura, in domeniul hotelier, iarasi au crescut, sunt tari orientate pe IT, inginerie".
Lidia Tanase, manager general la o companie de recrutare in IT si energie: "Avem feedback pozitiv din partea partenerilor nostri. Chiar ne-au cerut in mod specific sa ne crestem baza cu specialisti din toate ariile".
Nu este de mirare ca pentru astfel de slujbe multi romani sunt dispusi sa-si paraseasca tara, in conditiile in care la noi salariul minim ajunge in 2014 la doar 900 de lei, in timp ce in Franta, Olanda si Belgia depaseste 1.400 de euro, iar in Luxemburg ajunge la aproape 2.000 de euro.