Romania, te iubesc. Mii de copii intorsi in tara din cauza crizei sufera tulburari de adaptare

Dată publicare: 22-12-2013 08:00
Dată actualizare: 25-12-2013 09:11


Astazi la ''Romania, te iubesc'' luam in discutie un nou fenomen extrem de dureros: intoarcerea in tara a copiilor ai caror parinti au esuat in Occident.

Emisiunea Romania, te iubesc poate fi urmarita LIVE de la ora 18.00 pe ProTv, ProTv NEWS si pe m.stirileprotv.ro de pe orice device care este conectat la internet. Pe aparatele care ruleaza sistemele de operare iOS (iPod, iPhone, iPad) si Android, poti urmari LIVE emisiunea in sectiunea VIDEO, pe aplicatiile speciale ale stirileprotv.ro.

Emisiunile "Romania, te iubesc" pot fi urmarite INTEGRAL pe VOYO.RO.

Studiile arata ca 30.000 de minori sunt in situatia de a o lua de la zero intr-un sistem de invatamant care de multe ori n-a fost prea primitor cu ei.

Specialistii anunta in plus cifre ingrijoratoare: 30% dintre ei sufera tulburari de adaptare sau au afectiuni de natura psihiatrica.

Alexandra priveste imaginea cu care trebuie sa se obisnuiasca: noua scoala, noii colegi, noua viata. S-a intors din Italia in vara, dupa doi ani de la emigrare.

Nu i-a placut cand a fost dusa in strainatate, nu-i place nici acum ca s-a intors. E unul din cei 27.000 de copii care au trait in Italia sau Spania si pe care, in ultimii cinci ani, criza economica i-a readus in tara cu parintii lor. Si odata cu asta le-a adus lor, copiilor, o noua viata la care trebuie sa se adapteze. Studiile arata ca mai mult de un sfert dintre ei esueaza.

Mariana Doroican, mama Alexandrei: "Intr-un timp nu mi-a vorbit, imi face desene daca voia sa-mi spuna ceva. Imi desena familia care lipsea.."

Cand mama i-a spus la inceputul anului ca se vor intoarce acasa s-a bucurat. Isi imagina ca se vor duce in casa de la tara, se revedea in camera ei, cu nepotii si surorile mai mari. Se imagina acasa. Visul ei avea sa fie din nou ruinat de decizia mamei de a se muta in oras intr-o garsoniera cu chirie.

Mama a inteles ca doar eduatia o poate ajuta pe fetita sa scape de saracie. Asa ca a inscris-o la o scoala buna, la oras. Intr-o clasa cu copii buni, imbracati in uniforma.

Scoala romaneasca i-a primit asa cum a stiut ea mai bine. Cu programe stufoase, cu lectii multe si colegii care uneori au perceput intoarcerea lor acasa ca pe un esec al familiei din care provin.

Copiii intorsi acasa isi ocupa rand pe rand locul in noua viata. Sunt constienti ca ceilalti ii privesc ciudat, iar in scoala romaneasca sunt obligati acum sa invete cum sa o ia de la zero. Mai mult de un sfert dintre cei intorsi, adica in jur de 6000 de copii au nevoie sa fie ajutati pentru ca sufera tulburari de comportament, potrivit studiului facut de psihologi si sociologi ai Asociatiei Alternative Sociale care au colaborat cu colegi din Spania si Italia pentru a intelege mai bine fenomenul.

Lipsa unor raspunsuri, incetitudinea, trecerea de orasul italian in satul romanesc sunt principalele motive pentru care multi copii remigrati esueaza.

Povestile lor le aflati duminica, la "Romania, te iubesc", de la ora 18.00.


VIDEO PROTVPLUS.RO