10 tone de apa, duse de pompieri in satele in care conductele au inghetat. Cei care au animale sunt disperati
Fantanile au ramas singura sursa de alimentare cu apa potabila in mai multe sate din Gorj dupa ce gerul naprasnic din ultima vreme a inghetat conductele. Pompierii au inceput de vineri sa care apa cu cisterna, la fel ca pe timpul verii cand era seceta.
Cei mai afectati sunt crescatorii de animale, care au nevoie si de cate doua tone de apa pe zi.
Un echipaj de pompieri a facut vineri mai multe drumuri spre zona afectata. In total au fost duse zece tone de apa oamenilor care aveau tevile inghetate. A fost aprovizionata inclusiv fantana scolii generale din localitate.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
In ultimele zile, cei de la primarie, ajutati de localnici, au incercat sa dezghete o conducta din munte. Gerul a facut insa inutile eforturile oamenilor. Apa dusa vineri de popieri este insa menajera si nu este buna pentru consumul uman. Poate fi folosita insa la toalete si chiuvete. Transporturile de apa ajung insa pentru doar cateva zile.
Localnic langa o fantana: "Ne-a ajuns cam o saptamana, a fost fantana plina pentru ca am avut din retea. Am oprit-o pentru cazuri deosebite, acum a fost caz deosebit, am golit-o si pe asta, sa vedem ce facem in continuare."
Domnul Ion este din comuna Musetesti si are in gospodarie 40 de vaci. Joi seara le-a dat ultima picatura de apa din fantana sa, iar vineri a fost nevoit sa ceara sprijinul autoritatilor pentru ca animalele sa nu sufere de sete.
Ion Stancioi, localnic: "Fara pompieri e greu, adica nu ai alte variante, doar sa cari de la fantani de la alti oameni."
Reporter: "Si cat trebuie pe zi?"
Ion Stancioi: "O tona si jumatate. E irealizabil, cum sa cari cu galeata doua tone pe zi?"
Alti vecini de-ai sai nu duc grija apei, dar faptul ca reteaua de alimentare nu e functionala ii afecteaza si pe ei.
Batrana deschizand capacul la fantana: Noi nu am renuntat la fantana niciodata. Am huruit casa si nu am renuntat la ea ca uite cum se intampla.
Paulina Ungureanu, localnica: "Noi, pentru noi amandoi ne descurcam, dar ar fi bine daca ar fi si la retea. Da, ducem dorul acum la bucatarie, la baie, ce sa facem."
Reporter: "Va intoarceti la lighean, ce faceti?"
Paulina Ungureanu: "Trebuie sa facem cumva ca nu se poate."
Si eforturile autoritatilor locale au fost zadarnice.
Cosmin Baban, primar comuna Musetesti: "Apa a inghetat in munte si nu am avut debit de apa sa mearga pe conducta pana la statia de tratare. Am incercat sa o dezghetam, am reusit la un moment dat, dimineata cand am mers era inghetata in totalitate. Cu butelii, cu foc pe marginea conductei."
Daca nu se va dezgheta conducta principala care alimenteaza zona cu apa, cel mai probabil pompierii vor face alte transporturi, saptamana viitoare.
Sursa: Pro TV
Etichete: pompieri, animale, apa, gorj, conducta, localnici, inghet,
Dată publicare:
13-01-2017 16:48