10.000 de profesori si-au cerut in strada dreptul de a nu mai merge acasa umiliti in ziua de salariu
Protestul organizat miercuri in Capitala de Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI), la care au participat aproape 10.000 de persoane, s-a incheiat in Piata Constitutiei, la ora 14.00, nefiind inregistrate incidente.
La protest s-au adunat miercuri dimineata, in Piata Victoriei, dascali din Capitala si din numeroase judete, care au venit cu fluiere, steaguri si pancarte cu mesaje printre care "Fara scoala = popor analfabet" si "Respectati resursa umana din educatie sau va pleca".
Unul dintre profesori, imbracat ca un cersetor, a avut un banner pe care scria "Murim noi, muriti si voi".
Alegeri 2024
14:08
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
12:53
Candidații la alegerile prezidențiale 2024. În ce ordine apar pe buletinele de vot de duminică, 24 noiembrie
12:16
Cine intră în turul 2 al alegerilor prezidențiale. Cotele pe care le au candidații la casele de pariuri
12:08
Cine intră în turul 2. Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr
Manifestantii au scandat "Solidaritate!", "Greva generala!", "Fara educatie, moare orice natie", "Sase la suta!" si "Legea respectati, 6 alocati", dar si impotriva Guvernului - "Guvernul USL e la fel ca PDL", "Mincinosii!" si "Jos guvernul mincinos!".
Liderul FSLI, Simion Hancescu, a anuntat ca sindicalistii vor inainta "un apel" la Guvern, prin care cer respectarea programului de guvernare.
Tot Hancescu a spus ca saptamana viitoare ar putea fi organizat un referendum in randul cadrelor didactice, cu privire la declansare grevei generale in perioada alegerilor europarlamentare sau inainte de incheierea anului scolar.
La protest a venit si liderul Aliantei Nationale a Organizatiilor Studentesti din Romania (ANOSR), Mihai Dragos, care a anuntat ca studenti din Capitala si din alte centre universitare sustin revendicarile profesorilor si sprijina manifestatia acestora, printr-o greva japoneza.
O delegatie a sindicalistilor din invatamant a fost primita, la Palatul Victoria, de catre ministrul Educatiei, Remus Pricopie, si ministrul delegat pentru Dialog Social, Doina Pana, pentru discutii legate de revendicari.
Traficul in Piata Victoriei a fost blocat partial, circulatia fiind dirijata de mai multi politisti de la Rutiera.
De la Guvern, peste 10.000 de cadre didactice au plecat in mars spre Parlament, manifestantii din primul rand al coloanei purtand tricouri inscriptionate cu litere care formeaza mesajul "SALVATI EDUCATIA".
Traseul marsului a fost Calea Victoriei - Pod Natiunile Unite - bd. Natiunile Unite - bd. Libertatii - Piata Constitutiei, circulatia rutiera fiind restrictionata atat pe acest traseu, cat si pe strazile adiacente.
La sosirea in Piata Constitutiei, sindicalistii din provincie au fost asteptati de autocarele care i-au adus dimineata in Bucuresti. Ultimii care s-au urcat in autocar au fost sindicalistii din Maramures, care au purtat la protest clopuri si care nu au plecat spre casa inainte de a-si face poze cu Palatul Parlamentului in fundal.
In 30 octombrie, dupa ce peste 400 de membri ai FSLI au pichetat timp de trei zile sediile Guvernului si USL, reprezentantii federatiei au anuntat ca actiunile nu au dus la niciun rezultat, iar atitudinea guvernantilor impinge profesorii spre protestul final - greva generala.
Si sindicalistii federatiilor "Spiru Haret" si "Alma Mater" au protestat in Bucuresti, luni, printr-un pichet la Palatul Parlamentului.
Sindicalistii FSLI cer alocarea din 2014 a minimum 6% din PIB pentru educatie, conform articolului 8 din Legea educatiei, si cresterea ponderii cheltuielilor de personal pentru invatamant in totalul cheltuielilor de personal din sectorul public.