25% dintre masinile din Romania nu au polita obligatorie RCA. Ce masuri vor lua autoritatile in privinta celor fara asigurare
Un sfert dintre masinile de la noi nu au o polita RCA, desi este obligatorie chiar si pentru cele care stau in garaje. Proprietarii vor fi instiintati ca pot fi amendati cu pana la 2.000 de lei, daca detin un autoturism fara polita.
In acelasi timp, reprezentantii service-urilor independente sustin ca firmele de asigurari tergiverseaza prea mult platile in baza acestor polite obligatorii.
Legea este simpla, spune Autoritatea de Supraveghere Financiara: toti cei care au o masina sunt obligati sa cumpere o polita RCA. Dar nu se intampla asa. Din cele aproape 5 milioane de autoturisme inmatriculate in Romania, 1 milion nu au o polita RCA. Este ca si cum, dintr-odata, toti soferii din Bucuresti ar circula fara sa aiba o asigurare obligatorie. Din fericire, nu toate aceste masini sunt pe strazi. Multe sunt abandonate ori nefolosite. Dar toate trebuie sa aiba o asigurare, explica autoritatile, pentru ca pot fi implicate in diverse accidente si produc daune.
Asa ca Autoritatea de Supraveghere Financiara a semnat un protocol cu politia. Cei care vor fi identificati ca nu au polita RCA, vor primi o notificare pana la sfarsitul anului.
Proprietarii risca si amenzi de pana la 2.000 de lei daca nu cumpara o polita RCA. Asociatia Service-urilor independente sustine ideea, dar se plange de faptul ca firmele de asigurari tergiverseaza plata reparatiilor in baza RCA.
"Declara ca au o suspiciune de frauda si apoi trebuie sa astepti 90 de zile", a spus Cristian Muntean, presedintele Asociatiei Service-urilor Independente.
Domnul Ion Vasile asteapta de sase luni plata reparatiei masinii sale, care se afla in service: "Ei motiveaza ca valoreaza doar 3.000 de lei, nu 30.000 de lei", a spus Ion Vasile, proprietar de masina.
Uniunea Nationala a Societatilor de Asigurare sustine ca respecta legea si plateste toate daunele.
Cei care actioneaza o firma de asigurari in instanta pentru o dauna neachitata de 10.000 de lei, de exemplu, castiga dupa un proces care ar dura cativa ani peste 20.000 de lei.
Sursa: Pro TV
Etichete: legislatie, rca, amenzi, soferi, accidente rutiere, service,
Dată publicare:
03-05-2015 18:55