Cat de adevarata e afirmatia "tinerii platesc RCA mai scump pentru ca fac mai multe accidente". Datele arata cu totul altceva
Acuzate ca le vand tinerilor cele mai scumpe polite RCA, societatile de asigurari sustin ca acestia produc mai multe accidente decat soferii mai in varsta.
Dar statisticile Politiei Rutiere ii contrazic pe asiguratori: cei trecuti de 30 de ani au provocat de aproape doua ori mai multe incidente in trafic decat tinerii.
Un tanar sofer de 26 de ani, din Bucuresti, plateste si de patru ori mai mult decat unul trecut de 50 de ani. Riscul de accident la primul e mai mare, spun asiguratorii. Adrian, de pilda, a platit anul trecut 2200 de lei.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Adi, sofer: "Trebuie facut un raport in functie de accidentele soferului, nu de varsta. Sunt soferi la 60 de ani care fac o gramada de accidente, dar platesc un RCA foarte mic, nu e corect. Tocmai ei ar trebui sa plateasca mai mult."
Adrian are dreptate. Politistii de la Brigada Rutiera au numarat accidentele cu victime din ultimii doi ani si spun ca soferii de pana in 30 de ani au produs mai putine decat cei trecuti de 30 de ani. Stau marturie cifrele: tinerii au fost vinovati de 2319 evenimente rutiere, iar ceilalti, de 5500. Atunci de ce primii platesc mai mult?
Razvan Moisescu , broker de asigurari: "La noi, in Romania, intotdeauna statisticile s-au batut cap in cap. Asa e si normal, sa se foloseasca de raportul daunalitatii. deoarece aici vorbim de despagubiri. Si plata primelor de asigurare pe RCA trebuie sa fie raportata la despagubiri."
Asiguratorii sustin ca tinerii fac pagube mai mari atunci cand provoaca un accident rutier. Distrug mai multe masini, infrastructura rutiera sau imobile.
Asiguratorii mai spun ca, in medie, 14 din 10.000 de soferi care n-au implinit 30 de ani au produs accidente grave, dublu fata de cei trecuti de 30 de ani.
Cum se calculeaza o asigurare obligatorie? Varsta, localitatea, capacitatea cilindrica si istoricul daunelor sunt factorii importanti, plus istoricul fiecarui sofer. Cei care nu sunt implicati in accidente ani de zile primesc reduceri substantiale, in schimb cei care au provocat incidente in trafic sunt penalizati si dau mai mult pe o polita RCA.