Cat de adevarata e afirmatia "tinerii platesc RCA mai scump pentru ca fac mai multe accidente". Datele arata cu totul altceva

Ultimul update: Miercuri 04 Februarie 2015 06:45
Data publicarii: Duminica 01 Februarie 2015 19:30
Categorie: Financiar

Acuzate ca le vand tinerilor cele mai scumpe polite RCA, societatile de asigurari sustin ca acestia produc mai multe accidente decat soferii mai in varsta.

Dar statisticile Politiei Rutiere ii contrazic pe asiguratori: cei trecuti de 30 de ani au provocat de aproape doua ori mai multe incidente in trafic decat tinerii.

Un tanar sofer de 26 de ani, din Bucuresti, plateste si de patru ori mai mult decat unul trecut de 50 de ani. Riscul de accident la primul e mai mare, spun asiguratorii. Adrian, de pilda, a platit anul trecut 2200 de lei.

Adi, sofer: "Trebuie facut un raport in functie de accidentele soferului, nu de varsta. Sunt soferi la 60 de ani care fac o gramada de accidente, dar platesc un RCA foarte mic, nu e corect. Tocmai ei ar trebui sa plateasca mai mult."

Adrian are dreptate. Politistii de la Brigada Rutiera au numarat accidentele cu victime din ultimii doi ani si spun ca soferii de pana in 30 de ani au produs mai putine decat cei trecuti de 30 de ani. Stau marturie cifrele: tinerii au fost vinovati de 2319 evenimente rutiere, iar ceilalti, de 5500. Atunci de ce primii platesc mai mult?

Razvan Moisescu , broker de asigurari: "La noi, in Romania, intotdeauna statisticile s-au batut cap in cap. Asa e si normal, sa se foloseasca de raportul daunalitatii. deoarece aici vorbim de despagubiri. Si plata primelor de asigurare pe RCA trebuie sa fie raportata la despagubiri."

Asiguratorii sustin ca tinerii fac pagube mai mari atunci cand provoaca un accident rutier. Distrug mai multe masini, infrastructura rutiera sau imobile.

Asiguratorii mai spun ca, in medie, 14 din 10.000 de soferi care n-au implinit 30 de ani au produs accidente grave, dublu fata de cei trecuti de 30 de ani.

Cum se calculeaza o asigurare obligatorie? Varsta, localitatea, capacitatea cilindrica si istoricul daunelor sunt factorii importanti, plus istoricul fiecarui sofer. Cei care nu sunt implicati in accidente ani de zile primesc reduceri substantiale, in schimb cei care au provocat incidente in trafic sunt penalizati si dau mai mult pe o polita RCA.

Masura luata de ASF care ar putea duce la ieftinirea politelor RCA.
Masura luata de ASF care ar putea duce la ieftinirea politelor RCA. "Este destinata normalizarii situatiei"
VIDEO PROTVPLUS.RO
Radu Beligan
BNR lansează o monedă pentru aniversarea a 100 de ani de la naşterea lui Radu Beligan
Armata care tensionează Balcanii, la 20 de ani de la cele mai sângeroase războaie din Europa
Câştigă 22,5 milioane de dolari pe an din modul în care arată
Linia de demarcație dintre genuri, din ce în ce mai fină. Decizia H&M în privința hainelor
BCE oprește tiparnița de bani la finele acestei luni. Ce se întâmplă cu euro
Avem o dezvoltare digitală record, dar statul are planuri doar privind stâlpii
cablu internet
România, lider european la viteze de acces la internet pe reţelele fixe, cu peste 100 Mbps
Cât de aproape suntem de prăbușirea pieței imobiliare. Prețurile cresc constant
România, invadată de asiatici. Salariile primite de aceștia
Cât de mult cheltuie românii de Sărbători. Mulţi fac credite pentru cadouri şi mese festive
România ar putea intra în 2019 fără un buget votat de Parlament. Unde s-a blocat
Țara preferată de români pentru joburi majorează masiv salariul minim