Echipajul unei ambulanțe private n-a știut cum să resusciteze un bărbat. Reacția firmei: ”S-a pierdut”

×
Codul embed a fost copiat

După tragedia de pe stadionul dinamo, când fotbalistul Patrick Ekeng a murit sub ochii medicilor, asistăm la un nou caz şocant, de data asta în Piaţa Obor din Capitală.

Un bărbat de 61 de ani a murit, deşi lângă el se afla un echipaj de urgenţă privat, angajat să intervină. Dar aşa-zişii salvatori n-au ştiut manevrele de bază, iar firma lor nu avea autorizaţie de funcţionare, spune şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă. Anchetatorii au deschis un dosar penal pentru ucidere din culpă.

Un martor a început să filmeze când bărbatul era prăbuşit la pământ, iar lângă el tocmai ajunsese o echipă medicală de la un serviciu privat de ambulanţă.

Asistenta îi ia tensiunea bărbatului de 61 de ani, deşi nu mai prezenta semne vitale. Abia după aceea trece la masajul cardiac, care este însă greşit aplicat şi durează doar 11 secunde.

Apoi, îi face respiraţie gură la gură, în timp ce colegul femeii preia nehotărât manevrele de resuscitare. Acesta începe să preseze toracele, însă nu păstrează nici ritmul şi nici intensitatea necesare. Procedura corectă specifică faptul că trebuie făcute 100 de compresii într-un minut.

Citește și
fetita, cazuta de la etaj, spitalul medgidia, decese
Fetiță moartă după ce a căzut pe geam la spital. Mama a pus-o să privească de la etajul 4

Cei doi n-au nici defibrilator, deşi este obligatoriu pe o ambulantă de urgenţă. Martorii îşi dau seama că cei doi nu procedează corect şi speriaţi sună la 112.

De la minutul 2 şi 13 secunde, aşa-zisul echipaj de prim ajutor renunţa să mai facă ceva şi aşteaptă echipajul SMURD, care ajunge peste alte 2 minute şi 35 de secunde. Era însă prea târziu, deşi cei de la SMURD au făcut în mod corect, timp de 9 minute, toate manevrele pentru a-l salva pe bietul om.

Raed Arafat: "Masajul cardiac de bază trebuie să ştie să facă orice cetăţean, nu mai zic de cei îmbrăcaţi în haina de ambulanţă. Lipsă de reacţie totală aproape şi confuzia totală a atras atenţia că echipa nu ştia pe ce lume trăieşte."

Ambulanţa aparţine firmei AMBUHELP şi fusese contractată pentru a fi prezentă la un târg, în Piaţa Obor. Echipajul trebuia să acţioneze dacă vreunui vizitator i se făcea rău, ceea ce s-a şi întâmplat. Numai că cei doi angajaţi au fost depăşiţi de situaţie. Iar acum sunt vizaţi de o anchetă penală deschisă pentru ucidere din culpă.

O a doua investigaţie are loc în legătură cu acest serviciu de ambulanţă. AMBUHELP deserveşte pacienţi, cu toate că nu are autorizaţie de funcţionare, spune Raed Arafat.

Firma este ascunsă privirii, cu greu poţi să-ţi dai seama că în spatele unui restaurant se ascunde un cămin pentru bătrâni şi o parcare pentru ambulanţe de prim ajutor. I-au găsit însă inspectorii DSU la începutul lunii trecute, când i-au amendat cu 15 mii de lei pentru că funcţionau ilegal şi le-a pus în vedere să înceteze activitatea. Reacţia reprezentanţilor firmei este greu de calificat.

Reporter: ”Aş vrea să iau legătura cu AMBUHELP.
Operator: ”Nu.
Reporter: ”Nu ce?” 
Operator: ”Nu se poate. Asta e, ce să mai, se face anchetă, ce să mai lămurim.
Operator: ”Dar dvs. când angajaţi, nu verificaţi dacă ştie să facă masaj cardiac?
Operator: ”Nu ştiu ce să zic, s-a pierdut.

Culmea este că pe pagina de internet a AMBUHELP se menţionează că firma doar transporta pacienţi în ţară şi străinătate şi că nu acţionează în caz de urgenţă. Toate aceste nereguli grave vor fi lămurite în cadrul investigaţiei deschise de procurorii bucureşteni.

Reacția Departamentului pentru situații de Urgență

Într-un comunicat al Departmentului pentru Situații de Urgență se arată că dispeceratul SMURD a fost alertat pe 4 noiembrie cu privire la acest caz, în jurul orei 12.35, iar după 7 minute echipajul SMURD a ajuns la locul solicitării.

Momentul în care cei de la serviciile private de sănătate au  încercat să îl salveze pe bărbat a fost filmat de trecători și postat pe Facebook.

Reprezentanții DSU afirmă că este vorba despre membri ai ambulanței private AmbuHelp, iar aceștia nu au știut să aplice corespunzător măsurile de rescuscitare.

Autoritățile știau deja, din octombrie 2017, că această firmă privată de sănătate funcționa fără autorizație. Cu toate acestea, AmbuHelp asigura, pe bază de contract, asistență medicală de urgenţă în târgul agroalimentar din Piața Obor.

După cum se poate vedea din imagini, la locul solicitării era deja un echipaj de ambulantă care purta un echipament similar Serviciului de Ambulanță București Ilfov. În realitate, echipajul care a aplicat incorect procedurile de resuscitare este de la o firmă privată din judeţul Ilfov ce asigură servicii private de ambulanță - denumită AmbuHelp, de altfel denumirea serviciului fiind inscripţionat pe echipamentele de intervenţie ale echipajului.

Din informaţiile pe care le deţinem la acest moment, aceştia asigurau, pe bază de contract, asistență medicală de urgenţă în acea zonă, amenajată de tip târg comercial.

Această firmă privată a făcut obiectul unui control din partea inspectorilor DSU în data de 2 octombrie 2017, când s-a constatat că serviciul privat de ambulanță funcționa fără autorizație. Firma a fost amendată cu 15.000 de lei și DSP Ilfov a fost notificat despre această situație, DSU solicitând, totodată, şi sistarea activităţii până la obţinerea autorizaţiei de funcţionare.

Tot în aceste imagini, se poate vedea şi momentul sosirii echipajului de prim ajutor SMURD şi faptul că primele manevre efectuate imediat au fost aplicarea electroşocurile, compresii toracice, continuu, şi ventilarea pacientului, acestea fiind continuate şi la sosirea echipajului de terapie intensivă.

Departamentul pentru Situații de Urgență s-a autosesizat şi va face verificări în legătură cu toate aspectele ce ţin de modul în care s-a desfăşurat intervenţia la acest caz” - se arată într-un comunicat de presă al Departmentului pentru Situații de Urgență.

Citește și...
Efectul migrației medicilor. Un oraș din România este de 6 ani fără doctori și spital
Efectul migrației medicilor. Un oraș din România este de 6 ani fără doctori și spital

În urma celor 14.000 de medici care au plecat din România, pacienții au cel mai mult de suferit. Orașul Negrești din Vaslui, de pildă, a rămas de 6 ani fără doctori și fără spital.

Fetiță moartă după ce a căzut pe geam la spital. Mama a pus-o să privească de la etajul 4
Fetiță moartă după ce a căzut pe geam la spital. Mama a pus-o să privească de la etajul 4

Accident şocant la spitalul din Medgidia. O fetiţă de un an şi jumătate, internată acolo pentru o răceală, a murit după ce mama ei a aşezat-o puţin la fereastră ca să privească ce se vede de la etajul 4.

Mită surprinsă în flagrant la Spitalul Municipal din Tecuci. O pacienta şi-a denunţat medicul
Mită surprinsă în flagrant la Spitalul Municipal din Tecuci. O pacienta şi-a denunţat medicul

O femeie a sunat la Linia Telverde Anticorupţie şi i-a anunţat pe procurorii DGA că un medic îi cere cinci sute de lei.

Oraşul din România unde nu există niciun medic neonatolog. Cine asistă la naşteri
Oraşul din România unde nu există niciun medic neonatolog. Cine asistă la naşteri

Există un adevărat lanţ al slăbiciunilor şi al lipsurilor, în spitalele din România!

Medicii români, recrutați de țările din Europa. Salarii de mii de euro și cazare gratis
Medicii români, recrutați de țările din Europa. Salarii de mii de euro și cazare gratis

Dacă statul român nu face nimic pentru medici şi asistenţi, spitalele din Europa au înţeles că la noi găsesc specialişti bine pregătiţi.

Recomandări
Uniunea Europeană a trimis peste 1.180 de salvatori în Turcia, după cutremurele care au devastat această țară
Uniunea Europeană a trimis peste 1.180 de salvatori în Turcia, după cutremurele care au devastat această țară

Cutremurele care au zguduit Turcia şi Siria luni dimineaţă, a ucis deja mii de oameni, iar multe persoane sunt încă blocate sub dărâmături.

Erdogan a decretat stare de urgență în zece orașe turcești, după cutremurele devastatoare. GALERIE FOTO
Erdogan a decretat stare de urgență în zece orașe turcești, după cutremurele devastatoare. GALERIE FOTO

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat stare de urgență pentru trei luni în zece orașe din țară, afectate de cutremurele devastatoare de luni. 

Primul val de ger năpraznic s-a instalat în mai multe localități din țară. Au fost -23 de grade la Obârșia Lotrului
Primul val de ger năpraznic s-a instalat în mai multe localități din țară. Au fost -23 de grade la Obârșia Lotrului

Primul val de ger năpraznic din această iarnă s-a instalat în mai multe localități din țară! Au fost  -23 de grade la Obârșia Lotrului, -21 la Întorsura Buzăului și -22 la Vârful Omu, în Bucegi.