Numărul victimelor intoxicate cu spirt contrafăcut ar putea fi mai mare. Ce spun anchetatorii

Ultima actualizare: 04-05-2020 21:00

Numărul victimelor intoxicate cu spirt contrafăcut, din județul Iași, ar putea fi mai mare.

Pe lângă cele 10 persoane, în cazul cărora s-a stabilit deja că decesul a survenit după ce au băut acest lichid, procurorii au luat decizia de a deshuma două persoane care au murit de curând în condiții suspecte. În această poveste macabră au fost deja reținuti doi oameni de afaceri, unul iranian, celălalt irakian.

Spirtul bănuit că a ucis cel puțin 10 oameni era îmbuteliat într-o sticlă comună care nu atrăgea atenția cu nimic. Ambalajul încerca să imite cât mai bine un produs conform, cu o serie de sfaturi puse pe etichetă.

Pe etichetă era menționat că are concentrație 70% de alcool etilic. Procentul era corect, însă era vorba de alcool metilic, spun anchetatorii. O substanță toxică, folosită, de pildă, ca lichid antigel sau solvent pentru lacuri și vopsele.

După o perioada de latență de până la 36 de ore, alcoolul metilic atacă toate organele și provoacă moartea dacă este ingerat. Și 30 de mililitri sunt fatali.

10 persoane și-au pierdut viața după ce au ingerat substanța, iar alte două cazuri sunt considerate suspecte.

Anchetatorii au luat decizia de a deshuma și alte două cadavre. Sunt oameni care au murit în condiții neclare, dar cunoscuți pentru faptul că beau. Procurorii vor să lămurească dacă au căzut și ei victime.

Suspecții: un iranian și un irakian

 

 

Anchetatorii au doi suspecți: un iranian și un irakian.

Procuror: „Au luat hotărârea de a contraface alcoolul cu alți compuși și de a-l vinde cu scopul de a câștiga bani. Într-un spațiu închiriat au preparat soluția care să imite alcoolul, având în compoziție alcool metilic”.

Sticlele nu aveau o etichetă care să indice adresa producătorului, cum ar fi trebuit să fie. De înțeles, însă, pentru că, spun anchetatorii, spirtul era ambalat într-o fabrică improvizată pe o stradă din Dobroiești, Ilfov. De aici pleca la Dragonul Roșu și apoi se vindea mai departe.

Suspecții sunt acuzați de ucidere din culpă în formă agravată, înșelăciune și falsificare de produse.

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO